Intră acum și în grupul de
Conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a făcut o comparaţie a numărului de candidaţi înscrişi şi opţiunile acestora în cadrul facultăţilor constatând „tendinţe de scădere în preferinţele candidaţilor la Administraţie publică”. Astfel, dacă în anul 2009 erau 10.53 candidaţi / loc bugetat, anul acesta sunt 5,6 în 2010, căzând de pe locul II în preferinţe, pe locul VIII.
În opinia rectoratului sucevean cauzele sunt scăderea salariilor în administraţia publică şi disponibilizările anunţate. O scădere se constată şi la „Economia comerţului, turismului şi serviciilor » unde de pe locul de III în 2009 s-a ajuns pe locul 9 în 2010.
În schimb tendinţe de creştere în preferinţele candidaţilor s-au constatat la noua specializare „Ecologie şi protecţia mediului” ce se clasează pe locul II în preferinţele candidaţilor cu o medie de 13 candidaţi pe loc bugetat.
Ca şi observaţie, conducerea universităţii sucevene menţionează că, „în general, cele mai solicitate specializări au fost şi în acest an cele din domeniul economic în timp ce, la polul opus se situează cele din domeniul ingineriei mecanice”.
Dar, în concluzie, „grupul principal ţintă a scăzut cu aproximativ 25% în ultimii doi ani”. Pregătirea elevilor este deficitară, astfel, pe lângă scăderea populaţiei, în 2010 a existat şi o scădere a procentului de promovabilitate la Bacalaureat cu mai mult de 10% în comparaţie cu 2009.
Acestui fapt i se adaugă criza economică ce ar putea determina anumiţi tineri să amâne decizia de a urma studiile universitare.
„Chiar dacă s-a constatat o diminuare a numărului de candidaţi fizici faţă de anul trecut, USV continuă să prezinte un grad de atractivitate ridicat pentru absolvenţii de liceu având unul din cele mai ridicate rapoarte al numărului de candidaţi -fizici, deci luând în calcul o singură dată candidaţii ce s-au înscris la mai multe specializări pe loc bugetat. Din analizele efectuate de noi -folosind informaţiile aflate pe website-urile universităţilor am constatat următoarele: Univ. „Al. I. Cuza” Iaşi – 2.93 candidaţi fizici / loc bugetat, Univ. „Ştefan cel Mare” din Suceava – 2,89 candidaţi fizici / loc bugetat, Univ. Agronomica Iaşi – 2,78 candidaţi fizici / loc bugetat, Univ. Bacău – 1,91 candidaţi fizici / loc bugetat, Univ. Tehnica Iaşi 1,25 candidaţi fizici / loc bugetat, Univ. Politehnică Bucureşti – 0,64 candidaţi fizici / loc bugetat” subliniază conducerea Universităţii sucevene.
Reamintim că oferta de locuri pentru anul academic următor este de 936 de locuri bugetate, din care 10 sunt alocate candidaţilor de etnie romă, şi 2028 de locuri cu taxă.
Precizăm că pentru cele 10 locuri alocate romilor s-au înscris 5 iar pentru cele 14 destinate candidaţilor din Republica Moldova s-au înscris 36 candidaţi.
La Masterate sunt 590 locuri bugetate şi 1621 cu taxă.
Intră acum și în grupul de