Absolventii suceveni „intarziati” de BAC, condamnati la studii superioare cu taxa


Intră acum și în grupul de

Absolvenţii celei de-a doua sesiuni de bacalaureat mai au o şansă să se înscrie la facultate. Ce-i drept, unii vor fi obligaţi să şi plătească, pentru că locurile la stat sunt foarte puţine. După sesiunea de admitere din vară, la Universitatea “Ştefan cel Mare Suceava au rămas doar 78 de locuri subvenţionate de stat, la care se mai adăugă câteva sute cu taxă.

Cu cele mai multe dosare de admitere depuse, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică a rămas şi cu cele mai multe locuri neocupate după înmatriculare, peste 400, din care doar cinci fără taxă. Pe de altă parte, la aceeaşi facultate, la specializarea Drept, toate locurile scoase la concurs au fost ocupate din prima sesiune de admitere.

Alte 36 de locuri în regim fără taxă au rămas neocupate la Facultatea de Inginerie Mecanică, iar 22 de locuri au rămas libere la Facultatea de Inginerie Electrică.
Universitatea „Ştefan cel Mare” organizează de luni, 13 septembrie o a doua sesiune de admitere pentru ocuparea locurilor rămase libere după prima sesiune.
În opinia reprezentanţilor universităţii procentul mai mic de promovare a bacalaureatului în acest an, situaţia economică instabilă şi scăderea populaţiei sunt câteva din cauzele care au dus la micşorarea numărului de candidaţi care vor să urmeze o facultate.

Sesiunea de înscrieri din toamnă va avea loc în intervalul 13 – 17 septembrie, urmând ca între 17 – 20 septembrie să se afişeze rezultatele, iar în perioada 20 – 24 septembrie se va face înmatricularea candidaţilor admişi.

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a propus pentru anul universitar 2010-2011 aproape 6.500 locuri, atât pentru studii de licenţă, master, cât şi doctorat. Oferta pentru noul an academic cuprinde 1.305 locuri fără taxă şi 2.795 cu taxă pentru studii de licenţă, 938 locuri bugetate pentru master şi 1.343 cu taxă, iar alte 30 locuri fără taxă şi doar 26 cu taxă sunt puse la dispoziţie pentru cei interesaţi de studiile doctorale.

Cea mai mică taxă de şcolarizare practicată de universitatea suceveană este de 1.600 lei iar cea mai mare este de 2.200 lei pentru studii de licenţă iar pentru cursurile ID ajung până la 3.000 lei pe an.


Intră acum și în grupul de