Intră acum și în grupul de
Pentru cei 156 de suceveni infectaţi cu HIV din judeţ fiecare zi este una în minus din viaţă, deoarece întreruperile repetate ale tratamentului, teoretic subvenţionat de stat, le înrăutăţeşte starea de sănătate. „O întrerupere a schemei terapeutice conduce la eşecul schemei de tratament. Acesta devine ineficient. Pacientul trebuie reevaluat, făcute testele de rezistenţă, pentru a vedea ce tratament mai este eficient. Chiar dacă ar fi bani să se facă asta, deşi nu sunt, pentru mulţi nu va mai fi nicio soluţie”, a declarat Cristian Roşu, preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Ultima oară când s-a întâmplat să lipsească banii de medicamente, întreruperea tratamentului a durat două săptămâni. „S-a întâmplat şi în 2009, se întâmplă şi acum în 2010 şi este o situaţie delicată ce ţine de managementul achiziţiilor. În plus, există temeri că vor fi probleme şi în lunile ce vin, pentru că nu sunt bani la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS), iar rezervele sunt puţine“, a spus Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA.
Pentru anul acesta, s-au alocat doar 2.798.000 de lei judeţului Suceava, o sumă mult prea mică pentru necesităţile bolnavilor cu HIV.
Intră acum și în grupul de