Intră acum și în grupul de
DSP Suceava primeşte până pe data de 29 octombrie dosarele de înscriere pentru absolvenţii facultăţilor de medicină şi farmacie ce vor să facă rezidenţiat. Ministerul Sănătăţii a stabilit condiţiile în care se va desfăşura anul acesta concursul de intrare în Rezidenţiat, ce se va organiza pe 21 noiembrie 2010.
În sesiunea din 2010, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie vor putea concura pe un număr de 3505 locuri şi posturi, dintre care 2984 locuri şi 521 posturi. De asemenea, Ministerul Sănătăţii va scoate la concurs 2740 locuri pentru medicină, 175 locuri pentru medicină dentară şi 69 pentru farmacie.
La acestea se vor adăuga cele 469 posturi scoase la concurs pentru medicină şi 52 posturi pentru farmacie.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii pune accent pe pregătirea medicilor specialişti. În opinia acestuia este nevoie de mai mulţi specialişti în spitalele din ţară şi din această cauză au fost luate două măsuri importante: reducerea cu un an a duratei de Rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi eliminarea Rezidenţiatului cu durata de 7 ani.
Pe de altă parte a crescut cu aproape 500, numărul locurilor şi posturilor scoase la concurs pentru specialităţile medicale, altele decât cele de medicină de familie.
Raportat la anul trecut, nu vor exista modificări în ceea ce priveşte tematica şi bibliografia, precum şi sistemul de test grilă cu 200 întrebări.
Concursul se va desfăşura în Centrul Universitar Bucureşti, iar înscrierile la concurs se fac la sediile direcţiilor de sănătate publică până la data de 29 octombrie 2010, inclusiv.
Toate amănuntele vor fi publicate în revista de specialitate Viaţa Medicală şi pe site-ul www.rezidenţiat.info.
Pe de altă parte în spitalele din judeţul Suceava este nevoie urgentă de 17 medici. La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Direcţie de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis lista cu posturile din unităţile spitaliceşti din judeţ ce urmează a fi scoase la concurs. Este vorba despre 17 posturi de medici, 16 de asistenţi, 1 de farmacist, 1 post de personal auxiliar sanitar. „Posturile vacante sunt vizate de personal ce vrea să se angajeze. Prioritate au cei angajaţi pe perioadă determinată şi nu au avut posibilitatea de a susţine examen pentru ocuparea definitivă a postului”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu.
Acesta a precizat că Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava are nevoie de 7 medici dintre care doi de Anestezie Terapie-Intensivă (ATI), trei urgentişti, un pediatru şi un endocrinolog.
La Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc este necesară ocuparea postului de medic ATI la Fălticeni de un ortoped, la Rădăuţi -un pediatru -, la Vatra Dornei -un medic de laborator, la Gura Humorului – un medic ATI, un pediatru şi un ginecolog iar la Spitalul Siret de un medic internist şi unul generalist. Lista trimise la minister include şi un medic psihiatru de care are nevoie Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc.
Pe lângă aceste posturi, pentru spitalele al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale şi pentru care, potrivit prevederilor din Legea nr.500/2002, ordonatorul principal de credite este primarul sau preşedintele consiliului judeţean, autorităţile administraţiei publice locale şi au posibilitatea de a scoate la concurs alte posturi.
În lista trimisă ministerului, Consiliul Judeţean Suceava figurează cu patru posturi, Consiliul Local (CL) Fălticeni cu trei posturi, CL Câmpulung Moldovenesc cu două posturi, CL Vatra Dornei cu jumătate de post, CL Gura Humorului cu un post iar CL Siret cu două posturi.
De menţionat că, pe lista Ministerului Sănătăţii Consiliul Local Rădăuţi este singurul ce nu figurează cu nici un post solicitat separat, ce poate fi finanţat de la bugetul local, faţă de cele cerute direct de spitalul din municipiu.
Ministerul Sănătăţii estimează că, începând din luna noiembrie a acestui an, unităţile sanitare cu paturi vor organiza concursurile/examinările pentru ocuparea posturilor.
Intră acum și în grupul de