Intră acum și în grupul de
Autorităţi locale, profesori, elevi, absolvenţi şi alţi invitaţi au participat luni dimineaţă, la deschiderea festivităţilor dedicate împlinirii a 150 de ani de învăţământ de „performanţă” la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, prilej folosit de Universitatea suceveană, ce poartă acelaşi nume pentru a oferi o Medalie de aur.
„Marcăm zilele acestea vârsta de 150 de ani ce înseamnă, înainte de toate, istorie. Istoria unei şcoli vii şi durabile, nu doar a unui aşezământ de cultură, ci şi istoria devenirii unei colectivităţi umane, nu doar a unui destin instituţional, ci şi istoria destinelor noastre – elevi şi profesori. …Un secol şi jumătate de existenţă mai înseamnă şi solidă conexiune între secolul al XIX-lea, secol al naţiunilor, şi prezentul început de mileniu.
Personalităţi de marcă ale spiritualităţii româneşti s-au format în acest spaţiu – matrice al intelectului autentic. Avem convingerea că cei mai mulţi elevi şi profesori care au trecut prin această veritabilă Alma Mater a şcolii sucevene au avut drept crez un adevăr pe cât de simplu, pe atât de important: pentru orice comunitate educaţia este totul”, a spus directorul colegiului sucevean, prof. Dan Popescu, în cuvântul său, după intonarea imnului colegiului.
Prezent la manifestări, prof. Vasile Demciuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi-a amintit că în urmă cu 36 de ani era boboc la Liceul „Ştefan cel Mare”, unde „am venit cu emoţie şi frică pentru că era un liceu prestigios” şi unde a învăţat „demnitatea de a fi elev”. Acesta a mai spus că a aflat de la rectorul universităţii Adrian Graur, de asemenea absolvent al colegiului sărbătorit şi prezent la deschidere, că 80% din salariaţi ai instituţiei academice au fost elevi acolo.
Şi invitaţii s-au declarat, de asemenea, legaţi, într-un fel sau altul, de colegiu. Subprefectul de Suceava, Angela Zarojanu, a spus că „mă aflu aici în calitate de cetăţean preocupat de sistemul de învăţământ, în calitate de mamă a doi copii absolvenţi ai acestui colegiu şi de reprezentant la Prefecturii. Mă declar fan al Colegiului „Ştefan cel Mare”. Aceasta a transmis audienţei mesajul prefectului Sorin Arcadie Popescu şi a înmânat directorului Popescu un album din partea Prefecturii.
Primarul Ion Lungu a declarat că „am venit cu bucurie şi emoţie” şi că se simte „mândru” de acest colegiu şi în calitate de cetăţean al Sucevei, amintind că „zeci de străzi din municipiu poartă numele unor absolvenţi de prestigiu ai colegiului”, precum compozitorul Ciprian Porumbescu şi profesorul Ioan Nemeş. Primarul sucevean a promis şi sprijin pentru investiţia la sala de sport, ale cărei lucrări a fost abandonate din lipsă de bani. „Sper că atunci când vom sărbători 155 de ani să fie gata”, a precizat Ion Lungu.
Rectorul universităţii Adrian Graur a înmânat în acelaşi cadrul Medalia de aur, pentru „contribuţia adusă la evoluţia comunităţii locale prin educaţie şi valorile morale aduse vreme de 150 de ani”, din partea senatului universităţii.
Intră acum și în grupul de