Ciupercile culese din padure pun in pericol sanatatea


Intră acum și în grupul de

Intoxicaţiile cu ciuperci au devenit aproape „un sport judeţean”, la Unitatea de Primire a Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava fiind aduse în permanenţă persoane intoxicate odată cu începerea sezonului de cules. Chiar zilele trecute, la UPU a fost adus Teodor Sfichi, în vârstă de 79 de ani, din Stânca cu acest diagnostic fiind internat în secţia ATI prin Medicală.

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare.

Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

De aceea, Ministerul Sănătăţii recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor.

Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a victimei.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, oscilează în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie -timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice.

Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor se manifestă prin: greţuri, vărsături. diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după 2 zile de la ingestie apare coma şi apoi decesul.

Ministerul Sănătăţii, recomandă populaţiei ca în cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci să se prezinte urgent la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.


Intră acum și în grupul de