Intră acum și în grupul de
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut Ministerului Educaţiei să-i prezinte situaţia exactă a numărului de sindicalişti din educaţie, rezultată în urma recensământului din acest an, în ideea prezentării „corecte” a gradului de sindicalizare din învăţământul românesc. Concluzia este că peste 90% dintre dascălii din România fac parte dintr-un sindicat, 64,9 %, adică cei mai mulţi dintre sindicalişti, fiind membri ai FSLI.
La nivelul învăţământului preuniversitar românesc există 301.072 membri de sindicat, 194.774 fiind la FSLI, 62.911 membri (20,89%) la Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, iar 43.384 (14,41%) – sunt la Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN).
Majoritatea dascălilor din judeţul Suceava sunt membri de sindicat, circa 8000 dintre ei fiind înscrişi la Sindicatul Judeţean „Spiru Haret”, afiliat la FSLI, sindicat condus de prof. Constantin Cernica.
Un alt sindicat important din judeţ, care aparţine tot de FSLI, este Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi, condus de Gheorghe Şorodoc, cu circa 2600 membri.
La Câmpulung şi Vatra Dornei sunt sindicate care aparţin de asemenea de FSLI, cu 644, respectiv 130 de membri.
Mai există Sindicatul Pro-Educaţia, afiliat la FEN, condus de Traian Pădureţ, din care fac parte cca. 400 de cadre didactice din învăţământul special, şi încă 100 de cadre didactice care şi-au creat un mic sindicat, afiliat la Federaţia „Spiru Haret”.
Reamintim că FSLI şi FEN s-au unit pe 10 septembrie, formând Alianţa Federaţiei din Învăţământ.
Intră acum și în grupul de