Intră acum și în grupul de
Judeţul Suceava se poate „lăuda” cu o victimă a efectului consumului de etnobotanice. Elevul de clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, T. M., de 14 ani, care acum trei săptămâni ar fi oferit colegilor, în timpul unei excursii pe Rarău, substanţe etnobotanice, a murit marţi, după-amiază la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.
La începutul lunii, băiatului i s-a făcut rău, iar părinţii, anunţaţi de profesori, l-au preluat şi l-au internat la spitalul ieşean. Conform diagnosticului iniţial, el a fost internat pentru o infecţie digestivă care a declanşat o peritonită şi a fost operat de urgenţă joi, 4 noiembrie. Marţi dimineaţă, medicii ieşeni erau rezervaţi în ceea ce priveşte evoluţia stării de sănătate a băiatului, fiindcă făcuse septicemie. La câteva ore a încetat din viaţă.
Pe fondul unui organism slăbit de dependenţa de ierburi, infecţia a fost devastatoare.
Pe teritoriul municipiului Suceava funcţionează nu mai puţin de şase asemenea magazine, care vând asemenea produse . „Aceste magazine funcţionează legal, nu se leagă nimeni de patronii acestora, trebuie să luăm o decizie clară împotriva comercializării acestor substanţe etnobotanice, dar avem nevoie şi de o lege care sa ne sprijine”, a declarat şeful Poliţiei Municipale Suceava, insp. Florin Poienari.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Suceava recomandă diriginţilor să efectueze activităţi educative privind plantele etnobotanice la orele de dirigenţie. „Majoritatea acestor ore trebuiesc susţinute de diriginţi iar în oraşele mari, pot să o facă şi medicii şcolari, şi chiar este indicat”, a declarat şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete.
Acesta este şi preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava, ce funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean, de fapt preşedintele acestei comisii fiind ales din rândul consilierilor judeţeni.
Petru Carcalete a precizat că a participat la Iaşi, la o întâlnire regională cu şefii inspectoratelor de poliţie şi preşedinţii ATOP din 8 judeţe. „S-a discutat inclusiv despre promovarea unui proiect de lege privind interzicerea plantelor etnobotanice. Aş recomanda ca în toate şcolile să se facă activităţi educative privind plantele etnobotanice”, a spus Petru Carcalete, adăugând că în cadrul întâlnirii un medic specialist din Iaşi le-a precizat că aceste plante „sunt mult mai agresive decât drogurile, în sensul că deteriorează mult mai repede organismul”.
Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava s-a aflat în mijlocul unui scandal privind consumul de substanţe etnobotanice.
Totul a pornit în urma unei excursii la Câmpulung Moldovenesc, la care au participat elevi din mai multe clase ale liceului. Elevul de clasa a VIII-a ar fi avut la el şi ar fi oferit şi altor copii substanţe etnobotanice.
Intră acum și în grupul de