Intră acum și în grupul de
Medicii de familie suceveni spun că vor fi falimentari, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pregătit un alt sistem de calcul al bugetului pentru aceştia, în proiectul contractului-cadru de acordare a serviciilor medicale în 2011. Mai exact, fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional pentru anul 2011 va fi format din 60% plata „per capita”, iar 40% plata per serviciu, în prezent având structura 70% pentru plata per capita şi 30% pentru plata pe serviciu-consultaţie. Aşadar, medicii de familie vor primi ceva mai mult la servicii, dar aceste servicii nu prea există, în contextul în care puţine dintre ele sunt plătite separat.
„Acest mod de plată nu ne avantajează întrucât avem un regim restrictiv la servicii. Nu suntem plătiţi decât pentru 20 de consultaţii pe zi, iar cu promisiunea că va apare coplata vor fi 28. Vom avea la cabinet un program de 7ore, acum avem 5 ore la cabinet şi 2 pe teren. Dar şi aceste consultaţii sunt condiţionate, cele pentru bolnavii cronicii nu sunt plătite decât o dată la 3 luni. De asemenea, există o listă 39 A, unde sunt prinse anumite boli cronice, care beneficiază de tratament gratuit, iar plata consultaţiilor acestor bolnavi se face tot o dată la 3 luni. Asta nu ne împiedică să dăm reţeta lunar, dar nu suntem plătiţi pentru asta. Apoi examenele de bilanţ, urgenţele, gravidele şi imunizările nu sunt plătite separat, ci introduse în plata per capita, iar asta va persista în continuare. Nici la copii nu se mai plătesc consultaţiile, vizitele care se fac la anumite perioade, decât până la doi ani”, a declarat medicul de familie Irina Badrajan, secretara Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti Suceava.
Cei care au realizat proiectul cadru motivează acest nou mod de plată prin „creşterea responsabilităţii în îngrijirea efectivă a înscrişilor şi cointeresarea medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale în paralel cu dinamizarea activităţii de cabinet”.
„Statul încearcă cu disperare să facă faţă la o situaţie dificilă pe spinarea noastră, deşi nu ne plăteşte. Orice om face o activitate pentru care trebuie să fie plătit pentru a putea supravieţui. În urma tuturor acestor neacordări a unor drepturi legale la anul vom fi falimentari. Vor exista găuri negre în sistemul de sănătate: oamenii vor pleca masiv în străinătate, vor fi aglomerări la uşa medicilor rămaşi. Văd un dezastru total şi nicio alternativă”, a arătat Irina Badrajan.
Pe marginea proiectului de contract-cadru pe 2011, negocierile dintre reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, ai Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS au avut loc în două runde. Prima nu s-a soldat cu niciun rezultat concret, fiindcă medicii de familie n-au vrut să accepte modul de calcul propus iniţial, de 50% per capita şi 50% per servicii. La a doua rundă, s-a acceptat, cu mare greutate din partea autorităţilor, noul mod de calcul de 60/40%.
Noul contract cadru se referă şi la medicii nou-veniţi într-o localitate, care trebuie să încheie convenţie pentru 3 luni, perioadă necesară întocmirii listei. Dacă la sfârşitul celor 3 luni medicul de familie nouvenit nu a înscris numărul minim de persoane pe listă stabilit conform reglementărilor legale în vigoare, CAS încheie contract cu acesta pentru lista pe care şi-a constituit-o până la data încheierii contractului, cu obligaţia din partea medicului de familie nou venit ca în termen de maximum 3 luni de la data încheierii contractului să înscrie numărul minim.
Intră acum și în grupul de