Intră acum și în grupul de
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava (CPECA) desfăşoară o campanie masivă pentru a marca ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN, derulând în comunitate, activităţi de creştere a nivelului de conştientizare a populaţiei cu privire la efectele nocive ale fumatului şi activităţi de sensibilizare în vederea renunţării la fumat.
Angelica Cîmpan, specialist în prevenirea criminalităţii precizează că pentru acest an, tema aleasă este „Protejaţi copiii: nu-i lăsaţi să respire fumul dumneavoastră”, ştiut fiind faptul că fumatul părinţilor expune membrii familiei, copiii în special, la o întreagă serie de urmări extrem de periculoase.
„Deoarece copiii nu se pot proteja singuri, este responsabilitatea părinţilor, în primul rând, apoi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii de a lua măsurile necesare în vederea păstrării sănătăţii copiilor. Substanţele nocive din fumul de ţigară nu-i afectează numai pe cei care fumează. Fumatul pasiv, ce constă în respirarea aerului poluat de ţigările celorlalţi, este la fel de nociv şi creşte riscul îmbolnăvirilor la cei supuşi acestei poluări. După o oră de fumat într-o cameră închisă, nefumătorul care se află în aceeaşi încăpere cu cel care fumează, inhalează cantităţi egale de nitrozamine cu cele existente în 15 ţigări filtrate”, declară specialistul din CPECA Suceava.
Angelica Cîmpan arată că există numeroase studii care tratează efectele fumatului pasiv la nou-născuţi şi la copii până la vârsta de 5 ani. „S-a constatat că nou-născuţii fumătoarelor au adesea o greutate mai mică la naştere, iar greutatea va fi cu atât mai mică faţă de cea normală cu cât femeia însărcinată fumează mai mult. De altfel, rata mortalităţii copiilor în ultimele zile ale sarcinii sau în primele zile după naştere este mai ridicată în cazul mamelor fumătoare decât în cazul mamelor nefumătoare”, subliniază specialistul sucevean în prevenirea criminalităţii.
„Copiii care au părinţi fumători suferă mai frecvent de bronşite acute decât cei ai căror părinţi sunt nefumători. La copii şi adolescenţii de la vârsta de 5 ani la 16 ani, care respiră în mod constant fum, se pot observa diverse forme de iritare a căilor respiratorii: tuse, expectoraţii, insuficienţă respiratorie. Aceşti tineri suferă, de asemenea, în mod frecvent de repetate inflamaţii ale canalului auditiv şi amigdalite”, mai spune Angelica Cîmpan.
În acest sens, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava, are o serie de proiecte locale de prevenirea consumului de tutun. Este vorba despre Proiectul „Tutunul ucide! Alege viaţa!” la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, Proiectul ,”EAD- Acţiunea Europeană în materie de droguri” la Şcoala cu clasele I-VIII nr 4 „Regina Elisabeta” Rădăuţi, Proiectul „Atentat la sănătate” la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Proiectul „Factori de risc în dezvoltarea mea”- Centrul de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului. De asemenea se află în derulare Proiectul „Fii cool fără droguri” în care consilierii şcolari din 29 de şcoli din judeţ vor desfăşura activităţi de prevenire a consumului de tutun.
Totodată, specialiştii CPECA Suceava vor efectua o serie de activităţi la Şcoala nr. 6 Suceava, Şcoala nr. 4 Suceava, Şcoala nr. 7 Suceava, Şcoala nr. 5 Suceava, Şcoala cu clasele I-VIII Milişăuţi, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava.
Intră acum și în grupul de