Intră acum și în grupul de
În topurile naţionale ce vizează sărăcia, judeţul Suceava se află în fruntea clasamentelor. De mai mulţi ani, elevii suceveni sunt fruntaşii ţării în privinţa numărului de beneficiari de diferite tipuri de burse sociale oferite de ministerul de resort, de la ajutorul financiar pentru liceeni, până la cel pentru achiziţionarea unui computer, sau rechizite şcolare.
Judeţul Suceava are cei mai mulţi liceeni săraci din toată ţara, după cum reiese din rapoartele întocmite de Ministerul Educaţiei care cuprind numărul beneficiarilor Programului „Bani de liceu”.
Listele cu numele tuturor beneficiarilor din acest an au fost publicate pe site-ul instituţiei, iar Suceava este cap de listă cu cei 9.939 elevi care au solicitat sprijin financiar pe perioada cursurilor liceale. Locul II este ocupat de judeţul Iaşi, cu 8.290 beneficiari, urmat de Vaslui, cu 5.540 astfel de bursieri. În judeţ s-au înregistrat 10.229 cereri, însă în urma anchetelor sociale doar celor 9.939 de elevi li s-au aprobat dosarele.
Liceenii vor primi suma de 180 lei pe întreaga perioadă a cursurilor şcolare, inclusiv în timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat sau de diplomă, respectiv în perioada practicii în producţie. Ajutorul se acordă pentru cei ce au avut un venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, de maximum 150 lei.
La rechizite gratuite ocupăm un onorant loc II. În acest nou an şcolar, elevii de gimnaziu care au solicitat şi au şi primit rechizite gratuite plasează judeţul pe locul doi la nivel naţional. Ministerul Educaţiei a repartizat încă din primăvară sumele destinate achiziţionării de rechizite şcolare pentru anul şcolar 2010-2011, iar Suceava este după Iaşi, ca număr de beneficiari, dar şi după cuantum. Astfel, numărul de beneficiari este de 45.523, cu circa 500 mai mulţi faţa de anul trecut, pentru care a fost repartizată suma de 1.169.268 lei.
Judeţul Iaşi este primul la nivel naţional, fiind alocată suma de 1.279.703 lei pentru 49.961 beneficiari.
Valoarea maximă a fiecărui pachet de rechizite şcolare este de 25 lei/pachet/elev din învăţământul primar şi 30 lei/pachet/elev din învăţământul gimnazial.
Pachetele cu rechizite sunt destinate elevilor din ciclurile primar şi gimnazial, care provin din familii nevoiaşe, al căror venit mediu net lunar pe membru, realizat în luna iulie, să fie de cel mult 50% din salariul de baza minim brut pe ţară.
Locul doi îl ocupăm şi în Programul social Euro 200, prin care elevii fără posibilităţi materiale primesc un cupon cu această sumă pentru achiziţionarea de computere. Primele trei judeţe în ordinea numărului cumulat de beneficiari sunt Iaşi – 2.828, Suceava – 1.442 şi Dolj – 1.394.
În judeţul Suceava s-au depus 2005 cereri din partea elevilor şi studenţilor, dintre care au fost aprobate 1.422 – 1.417 beneficiari din învăţământul preuniversitar şi doar cinci studenţi. Comparativ cu anii 2008 şi 2009, atât numărul solicitărilor, cât şi cel al beneficiarilor este la jumătate din cuantumul celor din acest an. Şi în acest caz beneficiarii trebuie să provină din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 lei pe membru de familie.
Intră acum și în grupul de