Intră acum și în grupul de
După scandalul permiselor de conducere eliberate persoanelor cu handicap în urma avizelor date de medici, aceştia din urmă nu se prea înghesuie să depună dosare la DSP Suceava pentru autorizarea cabinetelor ce vor efectua asemenea examene anul viitor.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava aşteaptă ca reprezentanţii cabinetelor medicale individuale private, inclusiv cele din ambulatoriul integrat al spitalelor, ce au fost incluse în lista cu unităţile de asistenţă medicală autorizate pentru examinarea candidaţilor la obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule sau tramvaie, să se prezinte pentru obţinerea acreditării în acest sens.
Cabinetele ce vor avea acest drept fac parte din specialităţile medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie, ortopedie-traumatologie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, până acum s-au depus 3 dosare dintre care doar unul este valid, cel al unui medic oftabmolog. „Şi-a mai depus dosar un medic psihiatru dar este incomplet şi un medic chirurg, ce nu se află în lista de specialităţi cerute, dosarul fiind respins. Rugăm medicii să trateze cu seriozitate acest subiect”, a declarat Adrian Popescu, adăugând că „timpul trece” iar cei care vor să fie incluşi pe lista unităţilor autorizate pentru examinarea candidaţilor la obţinerea permisului de conducere ar trebui să se grăbească.
Începând din 1 ianuarie anul viitor, intră în vigoare ordinul 1159 al Ministerului Sănătăţii referitor la aceste unităţi medicale autorizate, care trebuie reacreditate. Ordinul a apărut ca o reacţie a Ministerului în urma informaţiilor din mass-media potrivit cărora persoane cu dizabilităţi incompatibile cu şofatul au obţinut permisul de conducere. Şi controlul realizat de Prefectura Suceava a relevat faptul că circa 280 de suceveni cu certificat de handicap accentuat sau grav deţin permis de conducere.
„Sunt convins că unii medici, din comoditate, au lăsat parafa cadrelor sanitare şi acestea şi-au mai ajutat unii prieteni. Nu acuz musai asistenta, dar s-au găsit asemenea cazuri”, a spus directorul DSP Suceava, Ludovic Abiţei.
În opinia acestuia, odată cu aplicarea ordinului respectiv fiecare va răspunde pentru ce semnează. „Este răspunderea celui care semnează. Până acum, semnau 4 medici şi instituţia acreditată dădea viza finală. Acum fiecare răspunde pentru semnătura lui”, a spus Ludovic Abiţei.
Lista unităţilor de asistenţă medicală autorizate pentru examinarea ambulatorie a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere sunt, în afară de cabinetele medicale menţionate, unităţile sanitare ambulatorii de specialitate cu personalitate juridică, cele fără personalitate juridică dar care au în structura organizatorică cabinete în una sau mai multe dintre specialităţile menţionate mai sus, centrele de diagnostic şi tratament care au astfel de cabinete, centre medicale, unităţi sanitare ambulatorii de specialitate.
Intră acum și în grupul de