Intră acum și în grupul de
Considerată „o boală ruşinoasă”, sucevenii nu se testează privind infectarea cu HIV, a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă medicul epidemiolog Valerian Morariu, şeful Compartimentului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Acesta a explicat că instituţia efectuează acţiuni de monitorizare şi de testare la toate categoriile de risc, dar şi la persoanele ce se căsătoresc şi femeile gravide.
„Numărul de teste, comparativ cu anii trecuţi, a scăzut. Această situaţie ţine de concepţia populaţiei, că infecţia cu HIV este o boală ruşinoasă şi încearcă să se ascundă şi să se trateze fiecare cum poate. Majoritatea celor care apelează la noi sunt gravidele, în rest grupele de risc, nu apelează la teste”, a declarat epidemiologul Valerian Morariu.
Acesta a subliniat că în acest an, 270 de gravide au făcut testul Elisa şi alte 856 teste rapide, în comparaţie cu 343 persoane cu risc „care sunt în număr mult mai mare faţă de gravide”.
Şeful Compartimentului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadru DSP Suceava a mai arătat că din cazurile noi depistate în acest an, două persoane au şi decedat la scurt timp. „Erau în ultimul stadiu al bolii, aveau SIDA”, a spus medicul epidemiolog.
Acesta a mai arătat că atunci când o persoană este testată, înainte de dezvăluirea rezultatului, este consiliată şi se poartă discuţii cu aceasta şi membrii familiei.
În urma acestor întâlniri, medicul Murariu subliniază că s-a aflat că două persoane au avut contacte neprotejate cu mai multe peroane, 4 au avut contacte ocazionale, şi o persoană a declarat că a avut contacte cu persoane din mai multe ţări.
Şeful Compartimentului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a mai adăugat că au existat şi cazuri de transmitere verticală de la mamă la copil, bebeluşii fiind depistaţi odată cu mamele lor, acestea din urmă neştiind că sunt seropozitive.
Intră acum și în grupul de