Intră acum și în grupul de
Prin introducerea coplăţii în sistemul de sănătate, medicii suceveni spun că vor fi comparaţi cu taxatorii de bilete din autobuze, fiindcă vor trebui să rupă câte un tichet şi să-l dea pacientului, la fiecare consultaţie. „Este absolut jenant să stai şi să dai tichete la oameni şi ei să-ţi dea banul. În Franţa de exemplu, consultaţia costă 23 de euro. Pacientul vine, plăteşte, îi dai factură şi CAS îi rambursează 22, coplata fiind de un euro”, a declarat medicul Irina Badrajan, purtător de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a medicilor de familie Suceava.
Acesta spune că nu au apărut normele metodologice, dar, la prima vedere, deşi ar putea fi şi o măsură bună pe alocuri, mai ales fiindcă aduce şi ceva bani în plus, are destule puncte slabe. „Vor plăti tot cei care contribuie la asigurările de sănătate, ei vor ţine în spate restul lumii. Cred că trebuia găsită o altă metodă de creştere a fondurilor”, a menţionat Irina Badrajan.
Potrivit acesteia va fi şi „o birocraţie formidabilă”. „Trebuie întocmit un borderou, unde se trece Codul Numeric Personal, nr. tichetului, care va trebui dat CAS la sfârşit de lună. Pentru noi nu va fi prea mare câştigul, ci mai mult timp de ocupare şi bătăi de cap, adică mai multă muncă de birou ceea ce e în detrimentul activităţii noastre medicale”, a conchis dr. Badrajan.
Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, iar pentru contribuţia personală a serviciului medical pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. După plafonul de maxim 600 lei, un pacient nu va mai achita coplată.
În medicina primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu, în afara programului de lucru de 7 ore, va fi de 15 lei. În ambulatoriu, consultaţia la medicul specialist va fi de 10 lei, iar în afara programului acestuia de lucru – 20 lei. În spitale, coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei pe fiecare episod de internare.
Nu se vor plăti şedinţele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializă şi dializă peritoneală etc. De asemene, în continuare, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite.
Nu se încasează coplata pentru servicii de urgenţă şi pentru naştere. Categoriile scutite de coplată sunt pensionarii cu venit sub 700 lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.
Intră acum și în grupul de