Si agresorii trebuie consiliati


Intră acum și în grupul de

Societatea Doamnelor Bucovinene, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Suceava şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava a organizat luni, Forumul „Ia atitudine! Indiferenta te face complice!”, eveniment organizat în cadrul celor 16 ZILE INTERNAŢIONALE DE ACTIVISM ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI ÎN FAMILIE. Prin tematica abordată, forumul şi-a propus atragerea atenţiei asupra faptului ca violenţa asupra femeii este o încălcare a drepturilor omului şi că efectele asupra tuturor membrilor familiei sunt extrem de grave, ducând până la pierderea vieţii.

Prezentă la dezbateri, Angela Zarojanu, subprefectul Sucevei, a subliniat că de ani de zile se face apel la modificarea legii privind restricţiile accesului agresorilor în prejma persoanelor abuzate. „În momentul de faţă, pe masa de lucru a Camerei Deputaţilor se află Introducerea ordinului de restricţie în asemenea cazuri. Se mai discută şi despre normele metodologice de aplicare a restricţiilor. A început să se facă paşi în oprirea violenţei. Trebuie acordată o atenţie deosebită şi agresorului, ce trebuie consiliat şi trebuie să înţeleagă că acţiunile lui afectează familia”, a declarat Angela Zarojanu.

Preşedintele Societăţii Doamnelor Bucovinene, Mihaela Grosu, a spus că, din 2002, când organizaţia a demarat anual acţiuni de luptă împotriva violenţei domestice şi apariţia în 2003 a Legii 217 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, „după acest lung travaliu, vom avea şi acest ordin de restricţie”.

Pe de altă parte, şeful serviciului Probaţiune din cadrul Tribunalului Suceava, Anca Nicoară, a subliniat că, în codul penal este prevăzută această interdicţie, dar aceasta poate fi aplicată doar în cazul în care există un proces penal, şi poate fi pusă în aplicare numai la finalul procesului când există o hotărâre judecătorească în acest sens. Aceasta a precizat că, legislaţia nu este foarte coerentă şi că lipsesc anumite aspecte, cum ar fi de exemplu intrarea în locuinţa agresorului. „Fără acordul lui nu poţi intra, că este proprietar, trebuie mandat. Chiar săptămâna trecută am avut un caz, ce impunea restricţie, cerută de fiică faţă de tatăl său, fiind vorba şi de o infracţiune de incest, dar agresorul nu a putut fi evacuat pentru că este coproprietar”, a menţionat Anca Nicoară. Vestea bună este că noua lege, aflată în pregătire va înlesni aplicarea ordinului de restricţie, chiar dacă agresorul este proprietar.

Şeful serviciului Probaţiune din cadrul Tribunalului Suceava a mai spus că „încă nu suntem pregătiţi să lucrăm cu agresorii de mare violenţă”, neexistând nici programe în acest sens. „Pe cât ne este de uşor să lucrăm cu femeile şi copii, cu atât e mai greu să lucrezi cu agresorii şi să-i faci să recunoască că au o problemă”, a arătat Anca Nicoară.

Din nefericire, în judeţul Suceava, nu există decât la Vatra Dornei, un adăpost funcţional pentru victime ale violenţei domestice şi se aşteaptă emiterea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea la Gura Humorului, a unui alt adăpost cu 12 locuri.


Intră acum și în grupul de