Intră acum și în grupul de
Farmaciştii din zona Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava confirmă faptul că au clienţi din rândul pacienţilor internaţi la unitatea medicală judeţeană. „Avem destui bolnavi de la spital, care, cel mai des, cumpără vitamine injectabile, ser fiziologic, glucoză perfuzabilă, antibiotice, vată, feşe, perfuzoare, branule. Vin cu bileţele unde sunt scrise medicamentele”, spune o farmacistă.
Pe de altă parte, dr. Mihai Creţeanu, preşedintele Comisiei medicamentului din unitate, nu neagă existenţa fenomenului, dar susţine că lipsurile sunt cauzate nu doar de finanţarea insuficientă, ci şi de dezinteresul doctorilor, care nu se implică atunci când vine vorba să asigure tratamentele bolnavilor.
Acesta explică faptul că medicii şefi de secţie au obligaţia să transmită lunar, până în data de 15 ale fiecărei luni, un necesar de medicamente şi materiale sanitare, care să se încadreze în bugetul alocat, dar majoritatea nu fac acest lucru.
În plus, medicii nu consultă listele cu stocurile existente, pentru a vedea ce alternative la tratament au atunci când la farmacie nu se găseşte un anumit produs, apreciind că, dacă le-ar fi analizat, doctorii ar fi constatat în 90% din cazuri că au înlocuitori la produsele lipsă.
Acesta dezaprobă practica personalului sanitar de a utiliza simple bucăţele de hârtie pe post de prescripţie medicală, subliniind că un regulament de ordine interioară le interzice medicilor şi asistentelor să facă aşa ceva, tocmai pentru a le da posibilitatea pacienţilor de a beneficia de dreptul pe care îl au prin lege, de a-şi deconta eventualele medicamente şi materiale sanitare cumpărate pe perioada internării.
„Direcţia spitalului a transmis către secţii că se interzice asistentelor de a da orice fel de recomandare de cumpărare de medicamente. Pacienţii nu trebuie să cumpere dacă nu au o prescripţie de la medic, scrisă măcar pe vechile tipuri de formulare. În afară de asta, la fiecare sfârşit de săptămână, medicul-şef de secţie trebuie să informeze conducerea cu privire la pacienţii care au trebuit să-şi cumpere tratamentul. Dacă a fost vorba de medicamente de urgenţă, conform legii, pacientul îşi poate recupera banii. Medicilor li s-a spus ce au de făcut şi nu trebuie să fie mai înduioşaţi de starea economică a spitalului, mai puţin bună, decât de actul medical, care trebuie să aibă şi o anumită ţinută.”, a subliniat dr. Mihai Creţeanu.
Pe de altă parte, luna trecută unitatea a rămas fără fonduri pentru medicamente şi hrană pentru bolnavi. Conducerii unităţii spitaliceşti judeţene preciza că s-a ajuns în această situaţie deoarece la semnarea contractelor de finanţare pentru anul în curs, Casa Naţională de Sănătate a luat în calcul cheltuielile totale ale spitalelor doar pentru primele 10 luni. Spitalul Judeţean putea asigura medicamentaţia timp de o lună, dar numai pentru cazurile de urgenţă.
Norocul a venit cu ultima rectificare bugetară din 2010, de la începutul acestei luni, prin care Spitalul Suceava a primit 6.165.363,31 lei.
Intră acum și în grupul de