Intră acum și în grupul de
Zece medici suceveni şi-au părăsit locurile de muncă în favoarea altora mai atractive, în străinătate, în cursul anului 2010, iar alţi 25 se pregătesc să-şi facă bagajele pentru Europa. În acelaşi timp însă, 18 medici din Israel, Liban, Palestina, Moldova şi Ucraina au venit la Suceava pentru a studia condiţiile de aici, în eventualitatea că ar putea lucra în branşă.
Datele înregistrate de Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava arată că, în acest an, zece cadre medicale au solicitat eliberarea certificatului profesional curent şi au plecat peste graniţă, la muncă, iar alţi 25 s-au interesat de actele de care au nevoie pentru a-şi practica meseria în străinătate. Este vorba de specialişti în chirurgie infantilă, alergologie, medicina muncii, medicină de urgenţă, radiologie, ortopedie şi medicină de familie, care au optat pentru ţări ca Belgia, Franţa, Germania şi Anglia. În 2009, nouă medici suceveni au renunţat la slujbele din ţară, iar în 2008 alţi opt au plecat să profeseze în afara graniţelor ţării.
Aceştia au renunţat la sistemul sanitar românesc şi au plecat să îşi câştige existenţa peste graniţă, nu doar pentru salariile şi condiţiile de lucru mai bune, ci şi pentru respectul din partea colegilor de breaslă şi gradul crescut de civilizaţie al pacienţilor din alte state. În timp ce sistemul sanitar din judeţ se confruntă cu lipsuri de tot felul şi cu deficit de personal, 18 medici străini s-au interesat despre şansele pe care le au de a-şi începe sau continua cariera în Suceava. Este vorba de trei doctori din Israel, doi stomatologi şi un generalist, de câte un medic din Palestina şi Liban, 11 din Moldova şi alţi doi din Ucraina.
Intră acum și în grupul de