Intră acum și în grupul de
Oamenii străzii refuză căldura şi mâncarea oferite de spital
Nu toate persoanele fără adăpost din municipiul Suceava ce au fost adunate de pe străzi în luna ianuarie şi aduse la unitatea medicală judeţeană, pentru a sta la căldură şi a primi îngrijiri au dorit să rămână internate. „Am avut şi oameni fără adăpost care au refuzat să rămână. Dacă nu au probleme de sănătate, nu-i putem obliga să stea dar nici nu-i putem fugări. Noi anunţăm Primăria la numărul pe care ni l-au dat şi îi direcţionăm la cantina lor, unde pot lua o masă caldă. Pe cei cu probleme medicale îi internăm pe diferite secţii, în funcţie de acestea”, declara la momentul respectiv purtătorulde cuvânt al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, medicul urgentist Tiberius Brădăţan.
DSP Suceava a închis motelul de la intrarea în municipiu, unde 18 persoane s-au intoxicat cu o substanţă necunoscută
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a emis pe 5 februarie decizia de suspendare a activităţii hoteliere a unităţii de la intrarea în municipiul Suceava, în urma intoxicaţiei cu o substanţă necunoscută a persoanelor cazate acolo, în noaptea de 3 spre 4 februarie. La aproape două luni de la incidentul în urma căruia un turist din Focşani a fost găsit decedat într-o cameră motelului”, iar alte 17 persoane, au ajuns la “Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava, intoxicate cu o substanţă necunoscută, autorităţile nu ştiau exact din ce cauză s-a produs nefericitul eveniment.
Atenţionare scrisă pentru Staţia de Ambulanţă privind deşeurile biologice periculoase
După ce într-un ziar local sucevean a fost semnalat faptul că, la începutul lui martie, în curtea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava se aflau pungi de plastic şi cutii de carton cu deşeuri medicale, printre care tampoane îmbibate cu sânge, seringi şi ace, depozitate afară, la dispoziţia câinilor vagabonzi din zonă, inspectorii sanitari s-au deplasat la faţa locului, dar aşa cum era de aşteptat nu au mai găsit nimic. „Deşeurile biologice periculoase, despre care s-a semnalat şi în articol trebuie depozitate într-un spaţiu special amenajat, iar acest spaţiu există la Staţia de Ambulanţă. Deşeurile sunt recepţionate, cântărite şi date unei firme specializate cu care există un contract încheiat. A existat o problemă în week-end, pentru că persoana ce răspunde de acest lucru era liberă de aceea s-a cerut rezolvarea urgentă a situaţiei. Trebuie pusă o rampă pentru aceste deşeuri, ca în cazul în care responsabilul lipseşte să poată fi depozitate”, a explicat la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu.
Medicii de familie suceveni au refuzat să mai elibereze reţete şi concedii medicale
La fel ca şi colegii lor din ţară, timp de două zile ale lunii aprilie, medicii de familie suceveni au refuzat să mai elibereze pacienţilor reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale, din cauza noilor prevederi din Contractul cadru pe 2010 care le diminuează drastic veniturile, aducându-i în pragul falimentului. Mai exact, medicii de familie au protestat faţă de publicarea Contractului cadru pe 2010 în altă formă decât cea convenită la consultări, cea mai mare nemulţumire fiind legată de scăderea punctajului alocat fiecărei grupe de vârstă, care le va micşora dramatic veniturile şi le va închide cabinetele în care lucrează. „Noi în aceste condiţii ne desfiinţăm, nu putem supravieţui”, a declara la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava, medicul Irina Badrajan.
Spitalele sucevene nu discriminează taţii ce vor să se interneze cu copilaşii bolnavi
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a trimis, în luna mai, spitalelor din judeţ o adresă a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin care anunţă că îşi rezervă dreptul de a aplica sancţiuni dacă taţii nu sunt primiţi să se interneze cu copiii lor, în secţiile de pediatrie, întrucât legislaţia în vigoare nu interzice acest lucru. Consiliul consideră că „practica de a interzice taţilor să se interneze cu copii înseamnă o încălcare a dreptului la serviciile spitaliceşti”. „Legislaţia nu prevede constrângeri pentru taţi, acolo se prevede că un minor de până la 3 ani trebuie internat cu un însoţitor şi nu se face nici o precizare privind sexul însoţitorului”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu. În secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean Suceava, în fiecare an, câteva zeci de tătici se internează alături de copiii bolnavi, spre deosebire de alte unităţi sanitare care le refuză acest drept din lipsă de spaţiu.
Medicii veterinari suceveni, neglijenţi în focarele de rabie
„Atenţionez medicii veterinari care intervin în focarele de rabie să ia toate măsurile de precauţie. Ei nu se protejează, nu poartă mănuşi şi pe urmă spun că au fost în contact cu un animal bolnav de rabie”, declara în luna iunie, şeful de atunci al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, după ce managerul Spitalului Municipal Câmpulung, l-a informat că trei dintre contacţii din focarul de rabie instituit la Izvoarele Sucevei, sunt medici veterinari, ceea ce înseamnă că nu şi-au luat măsurile de protecţie atunci când au intrat în contact cu animalul bolnav. Nu mai puţin de 7 persoane au necesitat tratament cu vaccin antirabic, la Spitalul Municipal Câmpulung, după ce au intrat în contact cu o bovină bolnavă de rabie.
DSP cere medicilor şi asistenţilor să semnaleze cazurile de exploatare prin muncă a copiilor
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava a atras atenţia în luna iulie medicilor de familie şi asistenţilor comunitari din mediul rural, în special, să sesizeze orice caz de exploatare prin muncă a copiilor şi să-l semnaleze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. „Ştim că în vacanţe, în zona de munte, mai ales, copiii sunt puşi la treabă. Problema nu e că-şi ajută părinţii pe lângă casă, ci să nu facă munci grele, să nu fie forţaţi să muncească, să nu li se respecte dreptul la odihnă. Mai văd vara, pe la stână sau la câmp copii puşi la munci grele. Sper ca medicii să observe şi să intervină pentru a stopa acest lucru care nu ne face cinste”, a declarat, la vremea respectivă, şeful de atunci al DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu. El a făcut acelaşi apel şi către medicii din Urgenţe deoarece acolo pot ajunge copii epuizaţi sau agresaţi.
DSP solicită spitalelor şi cabinetelor medicale să verifice aparatura din donaţii
Spitalele şi cabinetele medicale din judeţul Suceava ce au primit aparatură medicală din donaţii au fost atenţionate de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pe parcursul lunii august, să verifice dacă sunt respectate prevederile Legii dispozitivelor medicale. „Aparatura din ajutoare dacă nu e în bună regulă pacienţii au de suferit. Legea precizează toate aspectele legate de utilizarea, controlul şi organismul care monitorizează dispozitivele medicale, la nivelul unităţii sanitare. Aparatura primită prin donaţii trebuie să fie avizată de Ministerul Sănătăţii. Legea 176 din 2000 prevede şi sancţiuni serioase, dacă nu se respectă regimul aparaturii”, a declarat la momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al DSP, Adrian Popescu.
Bibliotecă cu volume din epoca comunistă, la Sanitas Suceava
În biblioteca Uniunii Judeţene a Sanitas Suceava, aflată la etajul 10 al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, angajaţii unităţii medicale pot oricând să-şi aducă aminte de vremurile comuniste sau de principiile lui Lenin sau Marx răsfoind cărţile din epoca de aur. Este vorba despre câteva zeci de volume păstrate, potrivit reprezentaţilor sindicatului, nu din nostalgie, ci pentru persoanele care vor să „revadă” ce a fost, sau pentru generaţiile următoare. Printre cărţi din diverse domenii, în mica bibliotecă aşa zisă „comunistă”, aflată într-o încăpere mai mică, se află vreo 33 de volume din cele vreo 55 ale operei lui Lenin, dar şi un volum din „Capitalul” de Karl Marx, opera de căpătâi a acestuia, elaborată aproape de-a lungul întregii sale vieţi. Primul volum a apărut de altfel în timpul vieţii sale, celelalte trei însă au apărut postum. Mica bibliotecă cu mărturii din comunism se alătură cele de beletristică a sindicatului, care numără circa 4000 de volume, care se împrumută pe bază de fişă, ca la orice bibliotecă.
Şcolile din mediu rural sucevean, vitregite din cauza lipsei susţinerii financiare din partea primăriilor
Dacă şcolile din oraşele judeţului au fost „privilegiate” datorită unei mai bune susţineri financiare din partea primăriilor, fiind mai bine întreţinute, cele din mediul rural „au probleme funcţionale şi de confort” fiindcă „în ultimii 20-30 de ani nu s-au efectuat lucrări de întreţinere şi reparaţii”, remarca în luna octombrie şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete. Potrivit acestuia, pe lângă faptul că, în judeţ încă există şcoli cu acoperişuri, ferestre şi pardoseli degradate, cu instalaţii electrice şi de încălzire nerevizuite, unele s-au confruntat şi cu lipsa de spaţiu, în raport cu numărul de elevi, învăţământul având loc în schimburi sau în alte spaţii, închiriate.
SMURD la superlativ la Suceava
În urma controlului efectuat de o comisie din care au făcut parte şi specialişti din alte judeţe, respectiv câte un medic din Iaşi şi Bistriţa Năsăud şi un inginer auto din Bacău, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Suceava a primit, în luna noiembrie 2010, aviz favorabil şi o mulţime de cuvinte de laudă. „Totul a fost în regulă, chiar la superlativ la SMURD, de la dotare până la pregătire profesională, inclusiv spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, dotarea maşinilor, astfel că va primi autorizaţia în perioada următoare. Se vede că este vorba de o unitate militară”, a explicat la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu cu menţiunea că autorizaţia este valabilă pentru 3 ani. SMURD funcţionează cu 3 maşini de tip B la Suceava, Siret şi Vatra Dornei, fiecare cu echipajele aferente, judeţul Suceava având 64 de paramedici profesionişti.
Conditii hoteliere la standarde europene, în Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean
Secţia de Ortopedie de la Spitalul Judeţean Suceava a devenit de nerecunoscut după ce a fost modernizată şi reabilitată, oferind acum pacienţilor condiţii hoteliere deosebite, mobilier nou, de obţinerea căruia s-a preocupat personalul care a găsit sponsori, şi grupuri sanitare corespunzătoare standardelor. La inaugurarea acesteia, care a avut loc spre finele lunii decembrie, managerul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Rîmbu, a precizat că mobilizarea s-a făcut în primul rând pentru crearea unui loc confortabil de muncă, dar şi pentru a oferi condiţii bune bolnavilor.
Intră acum și în grupul de