Sindicalistii din invatamantul sucevean, ingrijorati de noua Lege a Educatiei


Intră acum și în grupul de

Sindicatul Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava ce numără peste 8.000 de membri şi Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului din zona Rădăuţi cu aproximativ 2.600 membri, ambele afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), sunt de părere că aplicarea Legii Educaţiei Naţionale va reduce posturile didactice începând cu luna februarie.

Sindicaliştii afirmă că, prin articolul 361, alineatul 2, din Legea Educaţiei Naţionale, se abrogă Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, ceea ce înseamnă că profesorii cu peste 25 de ani vechime, grad didactic I, nu vor mai avea norma didactică redusă cu două ore. Mai exact, dacă până acum aveau o normă de predare de 16 ore, prin noua lege vor avea o normă de predare de 18 ore, precizează reprezentanţii FSLI.

Aceştia spun că nimic din Legea Educaţiei Naţionale nu este întâmplător şi că această reducere a fost inclusă şi în Legea bugetului pentru anul 2011, prin care sistemul de învăţământ a primit la cheltuielile cu personalul mai puţin cu 25%, faţă de 2010.

În acest context sunt inevitabile disponibilizările în sistem, începând cu cel de-al doilea semestru şcolar.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu ţine să menţioneze că noua lege are multe lucruri bune. Acesta a făcut şi o serie de precizări. Astfel, în 2011 examenele se vor desfăşura exact ca în anul trecut, iar primii elevi care vor beneficia de prevederile noii legi în ce priveşte ciclurile şcolare vor fi cei care încep clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013.

„Toate aceste măsuri vor intra în vigoare la momentul oportun. Părinţii mai trebuie să ştie că avem baza legală pentru a elabora un nou curriculum, toceala nu îşi mai are locul. Aceasta este prioritatea zero a Ministerului”, a spus ministrul Funeriu.
Acesta a adăugat că noua lege a educaţiei va introduce obligativitatea învăţământului de 10 ani, care se va finaliza la împlinirea vârstei de 16 ani a copilului, aceasta fiind şi vârsta legală la care cetăţenii pot intra în câmpul muncii.
Fiecare copil român va începe şcoala la şase ani printr-un an pregătitor, iar clasa a IX-a va intra în ciclul gimnazial pentru elevii care încep clasa a cincea în 2011-2012.

„Pentru cei care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012, admiterile la liceu şi bacalaureatul vor fi modificate. Bacalaureatul se va da din probe transdisciplinare, ceea ce înseamnă cu nu vom mai avea separarea între materii, ci o probă de ştiinţe cu aspecte legate, spre exemplu, de biologie, fizică, chimie. Intrarea la liceu va ţine cont de portofoliul elevului în proporţie de 70 la sută, iar 30 la sută va fi reprezentat de examenul de admitere specific fiecărui liceu”, a spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Funeriu a mai adăugat că numărul maxim de ore petrecut de elev la şcoală într-o săptămână a fost micşorat, fiind de 20 de ore pe săptămână pentru ciclul primar, 25 de ore pentru gimnazial şi 30 de ore pentru liceu.
Acesta a precizat că un rol important în viaţa şcolară îl va avea, odată cu aplicarea noii legi a educaţiei, şi sportul întrucât acesta „este necesar în această epocă”.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii educaţiei, la scurt timp după ce Curtea Constituţională a declarat că actul normativ adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului este constituţional.


Intră acum și în grupul de