Intră acum și în grupul de
Cele mai importante proiecte ale anului 2011 pentru Ministerul Sănătăţii, şi care vor afecta bineînţeles şi populaţia judeţului Suceava, sunt introducerea cardului naţional de sănătate, reorganizarea sistemului spitalicesc şi investiţii în domeniile oncologic şi ATI. Imprimeria Naţională a anunţat Ministerul Sănătăţii că, la sfârşitul lunii ianuarie 2011, va începe producţia cardului naţional de sănătate.
Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, implementarea cardului naţional de sănătate reprezintă o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Acest proiect reprezintă de fapt primul pas spre informatizarea sistemului medical care va conduce la disciplină financiară şi medicală.
Introducerea cardului va aduce beneficiu atât pacienţilor, cât şi autorităţilor sanitare. Pacienţii vor scăpa de birocraţie şi de drumurile între serviciu şi casa de asigurări pentru a dovedi calitatea de asigurat când au nevoie de servicii medicale sau concedii medicale, autorităţile vor putea cunoaşte exact câte servicii medicale au fost efectuate unui pacient, care sunt nevoile reale în sistem.
Persoanele asigurate vor avea obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate.
Tot anul acesta, în funcţie de fondurile repartizate, Ministerul Sănătăţii va realiza o serie de investiţii în cadrul programelor de oncologie şi ATI. Astfel, aproximativ 190.000.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea secţiilor de oncologie şi ATI şi pentru dotare cu aparatură medicală de specialitate în unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi cea a autorităţilor locale.
În premieră, Ministerul Sănătăţii va desfăşura programele naţionale de sănătate, multianual, pe o durată de 2 ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor.
Cele mai importante programe noi care vor fi gestionate în acest an vizează reducerea incidenţei cancerului în România şi fertilizarea in vitro. Peste 84.000.000 lei vor fi alocate pentru aceste intervenţii în oncologie şi reproducerea asistată.
Reorganizarea unităţilor sanitare se va realiza, în principal, în două planuri, fie prin comasare, fie prin desfiinţare, atât pentru reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi pentru cea a autorităţilor locale.
Ministerul Sănătăţii estimează că, în funcţie de propunerile venite din teritoriu, în 2 săptămâni va propune o listă cu noile structuri.
Începând cu 2011 concursul de Rezidenţiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile în formarea medicală de specialitate, acest lucru ducând la scăderea migraţiei medicilor între diferite regiuni ale ţării.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a început în această săptămână demersurile pentru ca medicii tineri să se poată angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat
Pe site-ul MS se află în dezbatere publică un proiect de act normativ conform căruia absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat.
Tot în 2011, este prevăzut a se achiziţiona 202 ambulanţe de diferite tipuri, plus o maşină de accidente şi calamităţi.
Ministerul Sănătăţii a început demersul pentru impelementarea unui program de dotare a serviciilor de ambulanta si SMURD pe o durata de 4 ani, în funcţie de fondurile repartizate pentru această destinaţie. Acest program care prevede achiziţionarea de minim 681 ambulanţe de diferite tipuri şi autospeciale în valoare de 209.649.542 lei va permite completarea dotării serviciilor prespitaliceşti si a înlocuirii treptate a ambulanţelor uzate. Un avantaj este faptul că Ministerul Sănătăţii nu va mai trebui sa facă achiziţii masive de ambulanţe în viitor. Procedura de licitaţie este în curs de derulare, acordul cadru putând fi semnat în cursul lunii februarie, cu respectarea termenelor legale după finalizarea procedurilor de achiziţie.
Intră acum și în grupul de