Intră acum și în grupul de
Introducerea sistemului de coplată în sănătate va duce la o creştere şi mai mare a numărului de persoane ce se vor prezenta la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, care şi aşa este sufocată. Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii medicale judeţene, medicul urgentist Tiberius Brădăţan, la ora actuală, numărul prezentărilor la UPU este deja cu 10-15% peste cel prognozat, iar majoritatea celor ajunşi la Urgenţă nu necesită spitalizarea.
Medicul urgentist spune că doi din zece pacienţi veniţi la UPU exagerează simptomatologia reală, pentru a putea beneficia de asistenţă medicală. Pentru că aici asistenţa medicală este gratuită iar pentru acest tip de serviciu medical nu se percepe coplată oamenii vor veni în număr şi mai mare.
Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, dar nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă.
De fapt introducerea coplăţii nu va umple nici visteria Spitalului Judeţean Suceava, consideră conducerea unităţii, motivând că aproape 40% dintre pacienţi sunt din categoria celor exceptaţi de la coplată, printre care pensionari cu pensii mai mici de 700 de lei şi copii. În aceste condiţii, unitatea se va baza în continuare cu precădere pe finanţarea de la Casa de Sănătate.
Nici medicii suceveni de familie nu sunt încântaţi de introducerea coplăţii. Prin introducerea acesteia în sistemul de sănătate, medicii suceveni spun că vor fi comparaţi cu taxatorii de bilete din autobuze, fiindcă vor trebui să rupă câte un tichet şi să-l dea pacientului, la fiecare consultaţie. „Este absolut jenant să stai şi să dai tichete la oameni şi ei să-ţi dea banul. În Franţa de exemplu, consultaţia costă 23 de euro. Pacientul vine, plăteşte, îi dai factură şi CAS îi rambursează 22, coplata fiind de un euro”, a declarat medicul Irina Badrajan, purtător de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a medicilor de familie Suceava.
„Vor plăti tot cei care contribuie la asigurările de sănătate, ei vor ţine în spate restul lumii. Cred că trebuia găsită o altă metodă de creştere a fondurilor”, a menţionat Irina Badrajan.
Intră acum și în grupul de