Intră acum și în grupul de
Neclarităţile din Legea Educaţiei referitoare la învăţământul universitar vor fi lămurite de Carta universităţii, care va aduce plusuri de reglementări necesare pentru o activitate eficientă, a declarat rectorul Universităţii „Ştefan cel mare” Suceava, Adrian Graur. Acesta a precizat că această Cartă, care exista şi înainte, va deveni operativă în septembrie 2011, dar va trebui să cuprindă multe detalii, înainte aceste reglementări fiind acoperite prin anexele la Cartă. În opinia sa, Carta trebuie să creeze cadrul general, fără să nu intre în detalii prea multe, fiindcă „în momentul în care încerci să reglementezi toate aspectele vieţii universitare, s-ar putea să fie contraproductiv actul respectiv”.
Acesta a participat la întâlnirea rectorilor cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pe tema Legii Educaţiei. Prof. univ. dr. Adrian Graur spune că în lege mai sunt unele chestiuni care nu sunt suficient de clare în privinţa aplicării, dar urmează ca, prin metodologii, hotărâri de Guvern şi ordonanţe, să poată fi „ajustate”.
Rectorul Graur a menţionat că nu e suficient de clar cum sunt aleşi membrii senatului şi rectorul, pentru că „textul legii vorbeşte de participarea tuturor cadrelor didactice şi a studenţilor, dar nu ştiu cum vor putea fi obligaţi toţi să fie prezenţi la momentul respectiv sau în ce proporţie nişte alegeri vor putea fi validate”.
Acesta a mai arătat că, la întâlnirea cu ministrul, nu s-a discutat despre comasarea unor universităţi cu probleme, prevăzută în Lege, dar este de părere că înfiinţarea unor consorţii între universităţi ar fi benefică. „Cred că înfiinţarea consorţiilor este de natură să întărească universităţile şi probabil că vom asista la o concentrare mai puternică a resurselor, fie că este vorba de resurse umane, fie de resurse financiare”, a subliniat Adrian Graur.
Cât despre amestecul ministerului în autonomia universităţilor şi de dreptul acestuia de a aplica sancţiuni, rectorul sucevean a declarat că, probabil, „Carta va stopa asemenea tendinţe”, o asemenea prevedere neputând deveni „operaţională”.
Intră acum și în grupul de