Intră acum și în grupul de
În condiţiile în care natalitatea este în scădere la nivel de ţară, dar şi la nivelul judeţului, guvernaţii nu fac nimic pentru a îndrepta această situaţie şi, mai rău, „pun tot felul de frâne”, cred mămicile din judeţ. „Copil înseamnă extrem de multe cheltuieli. Când vezi că abia te poţi întreţine pe tine, cum să mai faci şi 2-3 copii? Banii ce ţi-i dă statul după ce naşti sunt total insuficienţi. Când vezi că nu ai ce să le pui în farfurie, cu ce să-i îmbraci! Copilaşii sunt mici şi vor. Cum să înţeleagă cu nu ai bani ca să le cumperi. Situaţia actuală este descurajantă total”, ne-a spus o mămică ce are un băieţel de un an.
Şi şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Ludovic Abiţei, a spus că natalitatea a scăzut vertiginos în judeţ, în ultimii ani, iar mortalitatea generală este crescută, neexistând o contrabalansare.
Pe de altă parte, potrivit ITM Suceava din cele 6.008 sucevence care primesc indemnizaţia de creştere a copilului, cele mai multe, adică 4.275, beneficiază de cuantumul minim al indemnizaţiei, de 600 de lei pe lună. În cazul a 63 de dosare se plăteşte cuantumul maxim al indemnizaţiei, adică 3.400 de lei pe lună. 4.190 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului provin din rândul bugetarilor şi 1.249 din mediul privat.
Guvernul a aprobat normele noilor reguli privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, în care nu se mai regăseşte prevederea conform căreia mamele care nasc un alt copil în timpul concediului de creştere a copilului nu primesc indemnizaţia de 600 lei. Într-un comunicat distribuit ulterior la Guvern se arată că, în baza ordonanţei aprobate la finele anului trecut, este acordată o sumă suplimentară lunară de 600 lei pentru părintele care se află în concediu de îngrijire a copilului, în situaţia în care i se naşte un al doilea copil în perioada concediului.
În acelaşi timp, se arată că o situaţie diferită este pentru părinţii care beneficiază de concediu de creştere a copilului în baza vechii legislaţii, respectiv OU 148/2005, şi că, în acest caz, pentru părinţii care beneficiază de indemnizaţie şi concediu de îngrijire pentru primul copil, născut până la 31 decembrie 2010, iar ulterior li se naşte un al doilea copil înainte de finalizarea perioadei concediului, după 1 ianuarie 2011, indemnizaţia acordată rămâne cea stabilită pentru primul copil.
La finalul perioadei de concediu pentru primul copil, părintele beneficiază, pentru cel de-al doilea copil, de concediul şi indemnizaţia lunară în funcţie de opţiunea pe care şi-o exprimă conform OU 111/2010.
Guvernul a decis, la finele anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, mamele vor avea posibilitatea să opteze pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei şi cu o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 de luni.
Ordonanţa mai stabileşte că acest cuantum al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se suplimentează cu 600 de lei începând cu cel de-al doilea copil, în cazul sarcinilor multiple, dar şi al naşterilor survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Asociaţia MAME a cerut însă Ministerului Muncii clarificări în cazul neconcordanţelor între OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi propunerile privind normele metodologice de aplicare, arătând că proiectul normelor stabileşte că, în situaţia în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului şi naşte un alt copil/copii, după data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor, indemnizaţia de 600 lei nu se acordă.
În opinia reprezentanţilor de la Asociaţia MAME, această prevedere anulează dispoziţiile articolului 9, alineatul 6 din OUG 111/2010, potrivit căruia pe această perioadă cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
Ministrul Muncii a declarat însă atunci că mamele care nasc în perioada concediului de creştere a copilului vor primi în plus 600 de lei.
Intră acum și în grupul de