Intră acum și în grupul de
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, la nivelul judeţului Suceava, în anul 2010, au fost luate în evidenţă 132 de cazuri noi de cancer de col uterin, cu 33 mai multe decât in anul 2009. „Dacă în 2009 au decedat 65 dintre pacientele cu cancer de col uterin, în anul 2010 au decedat doar 47. Datele relevă că dintre cele 132 de cazuri luate în evidenţă anul trecut, 30 au fost depistate în stadii curabile, cea ce reprezintă un procent de 22,7%”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu.
În ceea ce priveşte programul de vaccinare HPV, acesta a spus că au fost vaccinate de la începutul programului 576 de persoane de sex feminin: 262 din grupa de vârstă 12-14 ani, 86 din grupa de vârstă 15-19 ani, 204 din grupa de vârstă 20-24 ani, 24 din grupa de vârstă peste 24 ani.
În opinia purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, o posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. „Ca atare, ele nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe. Este evident că una din priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că publicul general şi politicienii şi decidenţii înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin. În scopul conştientizării acestei problematici de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, campanie care în ianuarie 2010 a inclus 450 evenimente în 28 ţări europene”, a menţionat Adrian Popescu.
Ca urmare a succeselor înregistrate în ultimii 4 ani, organizaţiile European Cervical Cancer Association ECCA, European CanCer Organisation ECCO, European Association of Cancer Leagues EACL, International Union Against Cancer UICC, îşi unesc din nou forţele pentru a susţine a V-a ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, 23-29 ianuarie2011.
La nivel naţional se derulează în perioada 23-29 ianuarie 2011, campania cu sloganul „Împreună Pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin”.
Prin activităţile derulate, se doreşte încurajarea fetelor şi femeilor de toate vârstele să acceseze metodelor de prevenire, prin participarea la programe de vaccinare şi/sau depistare timpurie a bolii.
DSP Suceava, în colaborare cu cabinetele de planificare familiala, medicii de familie, colegii şi licee din judeţ, organizează în perioada 23 – 29 ianuarie 2011, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa cât şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boala şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin este una dintre cele mai importante ameninţări pentru siguranţa pacienţilor în spitalele ţările europene.
În ceea ce priveşte situaţia la noi în ţară, România se află pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii prin cancer de col uterin (13,73/100000 loc. în anul 2008), iar în ceea ce priveşte incidenţa este depăşită doar de Bulgaria şi Lituania (26, 33 de cazuri noi la 100 000 loc în anul 2007) conform ultimelor date disponibile din baza de date Health for All a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Intră acum și în grupul de