Intră acum și în grupul de
Membrii Uniunii Judeţene a Sindicatelor din Învăţământ, Sport, Cultură şi Protecţia Copilului PRO-EDUCAŢIA Suceava sunt nemulţumiţi deoarece la şedinţa cu secretarele din unităţile şcolare din judeţ, ce a avut loc la IŞJ Suceava, „după o instruire făcută de MECTS, şefa serviciului salarizare din cadrul IŞJ Suceava a dat dispoziţii clare secretarelor în ceea ce priveşte modalitatea de calculare a salariilor pentru cadrele didactice”.
„Fără a ţine cont de hotărârea Comisiei de Dialog Social din luna decembrie 2010 convocată de noi, şedinţa la care au participat reprezentanţi de la toate deconcentratele implicate, Prefectură, Consiliul Judeţean, Trezoreria Suceava, IŞJ Suceava, fără a ţine cont de sentinţele judecătoreşti definitive şi irevocabile, IŞJ Suceava, prin şefa serviciului salarizare interzice calcularea corectă a salariilor pentru cadrele didactice îndreptăţite să-şi primească leafa la nivelul lunii decembrie 2010”, declară Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor din Învăţământ, Sport, Cultură şi Protecţia Copilului PRO-EDUCAŢIA Suceava.
Potrivit acestuia, o mare parte din cadrele didactice din judeţ au obţinut hotărâri definitive şi irevocabile prin care sunt îndreptăţite să-şi primească salariile „conform Legii 330/ 2009 ţinând cont de prevederile Legii 221 / 2008”. Traian Pădureţ a explicat că unele cadre didactice au primit pe întreg anul 2010 salariile conform sentinţelor judecătoreşti, altele doar pe finalul anului, datorită deciziei luate în Comisia de Dialog Social din decembrie 2010.
„De la sindicatul nostru aveam o singură excepţie, Şcoala cu cl. I –VIII Salcea. Cadrele didactice de aici, chiar dacă au fost în posesia unei sentinţe irevocabile, nu şi-au primit salariile corect deoarece primarul din Salcea nu a dorit să avizeze documentaţia corect întocmită. Dl. Lungu Ilie a preferat să dea la bugetul de stat la 31.12.2010 aproximativ 400.000 lei, bani necheltuiţi, chiar dacă primise din partea Prefecturii Suceava şi din parte ISJ Suceava adrese pentru punerea în aplicare a sentinţei respective. Pentru acest fapt, organizaţia noastră sindicală şi 45 membri de sindicat de la Salcea au depus plângeri penale împotriva Primarului din Salcea şi împotriva D-lui Tertes Mihai, trezorier şef. Sperăm să intram în normalitate şi cu plata salariilor cadrelor didactice de la Salcea”, arată Traian Pădureţ.
Acesta menţionează că, în momentul de faţă, şcolile vor trebui să avizeze documentaţia pentru plata salariilor la IŞJ Suceava, altfel, documentaţia respectivă nu va fi primită în Trezorerie.
„Aceste documente trebuiesc vizate de o instituţie care anul trecut ne trimitea la primari, susţinând ca aceştia din urma sunt ordonatorii principali de credite şi nu IŞJ-ul. Când s-a procedat corect, domnilor? Unii primari nu le avizau pentru că se temeau că va veni Curtea de Conturi şi le va imputa banii! De parcă nu ştiau domnii respectivi că responsabil de administrarea bugetului este directorul şcolii. Curtea de Conturi a verificat mai multe şcoli din judeţ şi în 2010 şi în 2011 şi nu a imputat nimănui punerea în aplicare a unor sentinţe irevocabile”, afirmă liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor din Învăţământ, Sport, Cultură şi Protecţia Copilului PRO-EDUCAŢIA Suceava.
Concluzia e una singură, în opinia liderului sindical, şi anume că „bugetele repartizate sunt mincinoase”. „Au fost făcute în aşa fel ca unităţilor şcolare respective să nu le ajungă banii! Prin aceasta se încalcă, chiar de la începutul anului 2011, Legea 285 şi Metodologia de aplicare. Poţi să mai ai încredere în ţara aceasta, în judeţul acesta în cineva? Dacă în cei de la Bucureşti nu-mi puneam nicio speranţă, m-am lămurit şi cu cei de la nivel local. Calcă pe cadavre pentru… pentru ce ? De lege nu le e frică! Oare, nu le e frică de Dumnezeu?”, exclamă Traian Pădureţ.
Intră acum și în grupul de