Intră acum și în grupul de
Faţă de anii precedenţi, în anul 2011, concursul de intrare în Rezidenţiat se va desfăşura, descentralizat, la nivelul centrelor universitare cu universităţi de medicină şi farmacie din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Craiova şi Timişoara. Unităţile şi specialităţile pentru care se organizează rezidenţiat pe post se vor aproba prin Ordin al ministrului Sănătăţii.
De asemenea, numărul de locuri şi posturi pe domenii şi specialităţi se va stabili, defalcat, pe centre universitare, în funcţie de capacităţile de pregătire pe specialităţi ale acestora, de către Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România.
Anul acesta concursul se va desfăşura tot sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări. Punctajul de promovare va reprezenta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au transmis, spre avizare, Colegiului Medicilor din România, Colegiului Farmaciştilor şi Colegiului Medicilor Dentişti, bibliografia şi tematica de concurs.
După ce acestea vor fi avizate, se vor aproba prin ordinul ministrului Sănătăţii şi se vor afişa pe paginile de web www.ms.roşi www.rezidenţiat.info. Informaţia va fi publicată şi în săptămânalul Viaţa Medicală.
Atât tematica, cât şi bibliografia vor fi unice, la nivel naţional.
La Direcţia de Sănătate Publică Suceava anul trecut şi-au depus dosarele de candidatură 30 de absolvenţi de medicină generală şi 6 de medicină dentară. Din nefericire, doar 4 dintre cele 9 posturi de rezidenţi solicitate spre a fi ocupate în spitalele din judeţul Suceava şi-au găsit şi candidaţi. Mai exact pentru cel de neurologie şi cel de ATI de la Spitalul din Rădăuţi, un dosar pentru psihiatrie la spitalul de profil din Câmpulung Moldovenesc şi unul de ATI la Vatra Dornei. Restul şi-au depus dosare pentru locuri libere. Cei 32 de candidaţi pe locurile libere, după specializare, vor putea opta pentru posturile pe care vor dori, atunci când vor fi scoase la concurs de spitale din ţară.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava se află în plin proces de derulare a procedurilor pentru obţinerea statutului de spital clinic. Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi a aprobat lista medicilor suceveni care vor preda cursuri rezidenţilor ce vor veni la Suceava. Este vorba despre 16 medici, care vor avea titulatura de profesori-asociaţi şi vor lucra cu 20 de medici rezidenţi, de 15 specialităţi.
Un număr de 14 dintre cei 16 medici sunt doctori în ştiinţe medicale şi doi urmează să obţină acest titlu în viitorul apropiat. Aceştia sunt Mihai Ardeleanu – nefrologie, Claudia Bîlha – pneumologie, Anatol Buzdugan- neurochirurgie, Mihai Creţeanu – cardiologie, Gabriela Creţeanu- diabet, Nicolae Dobromir – urologie, Florin Filip – ortopedie şi chirurgie infantilă, Doina Ganea Motan – oncologie, Cristina Iordăchel – dermatologie, Gabriela Stănescu – neurologie, Anca Brădăţan şi Liviu Cîrlan – unitatea de primire a urgenţelor, Dorin Stănescu – anestezie, terapie intensivă – reanimare, Alexandrina Pascal – anatomie patologică, Sorin Hîncu – chirurgie generală, Răzvan Bandac – ortopedie.
Conducerea spitalului a precizat că spitalul va asigura cazarea pentru toţi cei 20 de tineri medici care vor veni să facă rezidenţiatul la Suceava.
În paralel, Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava lucrează la documentaţia pentru autorizarea provizorie a trei specialităţi de medicină care vor funcţiona în cadrul instituţiei academice sucevene.
Dosarele vor fi trimise la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior- ARACIS în perioada următoare. Cele trei specializări sunt Balneo-fizio-kinetoterapie, Nutriţie şi dietetică şi Tehnică dentară.
După depunerea dosarelor de acreditare provizorie a celor trei specializări de medicină, ARACIS va veni şi va face o evaluare la universitate, în vederea autorizării.
Înfiinţarea celor trei specialităţi de medicină la Suceava printr-un consorţiu cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi reprezintă primul pas către o facultate de medicină la Suceava.
Intră acum și în grupul de