Intră acum și în grupul de
Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi a transmis marţi, membrilor din teritoriu modele de plângeri penale ce vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi împotriva secretarului de stat Oana Badea, secretarului de stat Gyorgy Andras Kiraly, directorului general Ioana Mihăilă, directorului resurse umane George Ghelmez, directorului general Mihai Păusică şi directorilor trezoreriilor la care sunt arondate şcolile din judeţ.
Totul a pornit săptămâna trecută când, începând de joi, trezoreriile din judeţ au blocat toţi banii pentru salarii, deşi în zilele anterioare la o parte din şcoli aceştia au fost daţi.
Liderii Sindicatului „Pro- Educaţia” Suceava şi Sindicatului Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi, Traian Pădureţ, respectiv Gheorghe Şorodoc, au reclamat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că „s-a ajuns la o stare conflictuală privind plata salariilor în învăţământ” întrucât de la Ministerul Educaţiei s-a trimis „o notă care din punctul nostru de vedere nu are nici o valoare, pentru că este doar o adresă care recomandă ca reîncadrarea privind salariile pe 2011 să se aplice după reglementări legislative, fie abrogate, fie declarate neconstituţionale”.
Aceştia au mai precizat că, potrivit unei ultime note de la MECTS, inspectoratele şcolare „au obligaţia de a aviza şi valida statele de personal şi de plată ale unităţilor de învăţământ”, iar salariile cardelor se vor plăti la un nivel mai mic, conform vechii ordonanţe de urgenţă şi nu conform Legii 221/2008, mărite cu 15%, la nivelul lunii octombrie 2010.
Cei doi lideri, reclamă şi faptul „trezoreriile ne obligă să aplicăm altfel legile şi să nu se ţină seama de hotărârile judecătoreşti”, iar IŞJ deşi nu este ordonator de credite, este pus să vizeze statele de plată, de funcţii, de personal. „Statele de plată se avizează de către IŞJ la fiecare început de an şcolar şi apoi nu se mai modifică, aşa că nu mai este necesară o nouă avizare”, a subliniat Gheorghe Şorodoc.
Cei doi secretari de stat şi trei directori precum şi directorii de trezorerii sunt acuzaţi în plângerile penale că „blochează punerea în aplicare a unor sentinţe definitive şi irevocabile drept pentru care salariaţii unităţii de învăţământ se află în imposibilitatea de a primi drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2011”.
„Plângerile penale se fac pentru toate persoanele, fiecare membru de sindicat poate să facă una sau mai multe plângeri penale”, a subliniat marţi, Gheorghe Şorodoc.
Acesta a realizat şi un grafic „pentru fiecare zi în care se vor depune plângerile la Parchet”.
Astfel, miercuri sunt repartizate şcolile din zona Vicovu de Sus – Sc. nr. 1, Sc. Nr. 2, Sc. Nr. 3, Şcoala Specială Bivolarie, Sc. Grămeşti , Sc. Nr. 4 Rădăuţi, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi.
Joi, sunt aşteptate şcolile Măneuţi, Horodnic Sus, Straja , Voitinel, Voivodeasa, Suceviţa, Sc. Nr.2 Bogdăneşti.
Vineri, se aşteaptă plângerile formulate de cadrele din şcolile din Milişăuţi, Grăniceşti, Club Sportiv, Burla, SC. nr 1 şi nr.2 Iaslovăţ, Bălcăuţi, Arbore, Şcolile nr. 3, nr. 5 şi Şcoala Specială Rădăuţi.
Tot vineri, se vor depune plângerile provenite de la Şcoala nr. 11 Suceava, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul tehnic „Petru Muşat” Suceava.
Acţiunea se va încheia luni, cu plângerile provenite de la şcolile nr. 1, 2, 3 din Marginea, unităţile şcolare din Brodina, Falcău, Satu Mare, Sc. nr. 2 Rădăuţi, Grupul Şcolar Bivolarie, Grădiniţele cu Program Normal nr. 2 şi 5, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Rădăuţi, Grădiniţa cu program Normal Marginea.
Intră acum și în grupul de