Intră acum și în grupul de
După ce săptămâna trecută Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi a demarat o amplă campanie de depunere de plângeri penale la parchet, exemplul este urmat şi de Sindicatul „Pro-Educaţia”. Potrivit liderului Uniunii Judeţene a Sindicatelor „PRO – EDUCAŢIA” F.E.N. Suceava, Traian Pădureţ, sindicatul a depus o adresă la I.S.J. Suceava prin care solicită Inspectorului General, Petru Carcalete ,,să ia măsurile necesare pentru ca serviciul salarizare din cadrul instituţiei să verifice dacă reîncadrarea personalului didactic, din unităţile şcolare în care personalul didactic beneficiază de sentinţe judecătoreşti privind reîncadrarea ţinând cont de Legea 221/ 2008, s-a făcut corect, conform sentinţelor judecătoreşti şi dacă plata salariilor respective se face corect, conform reîncadrării, aşa cum este prevăzut în dispozitivul sentinţelor respective”.
„Mai multe unităţi şcolare din judeţ au fost verificate în anul 2010 şi la începutul anului 2011 de către Curtea de Conturi. Această instituţie nu a făcut referire în rapoartele încheiate că salariile plătite personalului didactic din aceste unităţi – ţinând cont de prevederile Legii 221 – conform sentinţelor judecătoreşti sunt ilegale. Dacă serviciul salarizare din I.S.J. nu va verifica şi va proceda la reîncadrarea corectă a personalului didactic respectiv – care în momentul de faţă este plătit conform unor Decizii de reîncadrare anulate de instanţe, vom sesiza noi
Curtea de Conturi şi vom solicita ca diferenţele salariale rezultate din plata făcută la nivelul OUG 41 aşa cum se doreşte de MECTS şi salariul corect, ţinând cont de prevederile Legii 221 să fie plătite de persoanele vinovate.
Considerăm că, dacă din punctul de vedere al MECTS şi Ministerului de Finanţe, Inspectoratele Şcolare au dreptul să impună plata salariilor într-un anumit mod, acestea din urmă au şi obligaţia ca reprezentanţi în teritoriu să respecte legea în demersul lor. Aceasta ar fi de fapt obligaţia serviciului salarizare al I.S.J. – urmărirea respectării legii în calcularea salariilor şi nu impunerea plăţii în mod nelegal” a declarat Traian Pădureţ.
Acesta a precizat că U.J.S. „PRO – EDUCAŢIA” F.E.N. Suceava a depus o adresă şi la Prefectura Suceava prin care solicită convocarea COMISIEI DE DIALOG SOCIAL în vederea rediscutării punerii în executare a sentinţelor judecătoreşti care prevăd reîncadrarea personalului didactic ţinând cont de prevederile Legii 221 / 2009.
Traian Pădureţ a ţinut să sublinieze că luni, 14 februarie, membrii de sindicat vor depune plângeri penale împotriva directorilor de Trezorerii şi împotriva semnatarilor adresei MECTS cu nr. 896/BO/3.02.2011. Astfel, la Parchetul Suceava, la orele 10,00 aceştia vor depune plângerile împreună cu colegii de la Sindicatul „Bucovina” Rădăuţi, la aceeaşi oră, la Parchetul Gura Humorului vor face acelaşi lucru împreună cu colegii de la Sindicatul ,,Spiru Haret” – zona Humor, iar la ora 12, la Parchetul Câmpulung Moldovenesc.
Plângerile penale sunt împotriva a doi secretari de stat şi trei directori din Ministerul Educaţiei precum şi a directorilor de trezorerii din judeţ, fiind acuzaţi că „blochează punerea în aplicare a unor sentinţe definitive şi irevocabile drept pentru care salariaţii unităţii de învăţământ se află în imposibilitatea de a primi drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2011”.
Intră acum și în grupul de