Intră acum și în grupul de
Peste 100 de cadre didactice aparţinând unităţilor de învăţământ de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ au participat, luni la prânz, la un protest spontan organizat în faţa sediului Trezoreriei Suceava.
Pe un frig năprasnic, învăţătorii şi profesorii de la cel puţin cinci unităţi şcolare sucevene au strigat “Ruşine, ruşine!” şi “Respectaţi legea!”, încercând astfel să atragă atenţia conducerilor forurilor abilitate să le fie respectate deciziile definitive şi irevocabile emise de către instanţele de judecată şi dobândite în urma proceselor pe care aceştia le-au înaintat împotriva ministerului de resort şi a conducerilor trezoreriilor.
Protestatarii se numără printre cei care au refuzat să-şi ridice salariile calculate fără recunoaşterea reîncadrării pentru care au avut câştig de cauză, dar se pare că la orizont nu se prefigurează, cel puţin deocamdată, nici o rezolvare.
Asta rezultă după ce o delegaţie formată din trei dascăli a fost primită la discuţii de şeful Trezoreriei Suceava, Mihai Terteş, iar de aici au plecat cu concluzia că sunt dispoziţii clare ca pe state să fie trecute şi sumele pe care fiecare profesor ar trebui să le primească în conformitate cu deciziile definitive şi irevocabile care ar urma să fie transmise la MECTS, iar aici se va stabili ce plăţi se vor face.
După aproape două ore de proteste, cadrele didactice au plecat fără a obţine nici un răspuns clar, dar cu dorinţa nedeclarată de a continua protestele sub toate formele legale existente, refuzând în continuare să-şi ridice salariile.
Nemulţumirile cadrelor didactice au atins apogeul pe parcursul săptâmânii trecute, când mii de profesori din judeţul Suceava, dar şi alţi angajaţi din sistem, aveau salariile blocate în contul Trezoreriei. Sindicaliştii din învăţământul sucevean s-au arătat revoltaţi de situaţia creată şi au declarat că „Trezoreria nu vrea să primească statele de plată din şcoli fără aprobarea Inspectoratului Şcolar Suceava”.
Pe de altă parte, liderul Sindicatului Judeţean „Bucovina” Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, a declarat că „IŞJ nu poate semna statele de plată, deoarece nu este ordonator terţiar de credite, în primul rând, însă şefa Serviciului de Salarizare din IŞJ nici nu vrea să semneze asemenea state, fiindcă ele sunt calculate potrivit deciziilor judecătoreşti definitive şi irevocabile ale profesorilor, şi ca urmare, salariile sunt majorate”.
Tot Gheorghe Şorodoc ne-a declarat, pe parcursul zilei de luni, că dacă la Suceava profesorii sunt nevoiţi încă să protesteze “la Botoşani în urma unei şedinţe avute în cadrul Comisiei de dialog social problemele au fost rezolvate şi s-a înţeles faptul că documentele solicitate de trezorerii pentru plata salariilor sunt statele de personal şi nu statele de plată, care nu trebuie avizate de inspectoratele şcolare”.
De cealaltă parte, liderul Cartel ALFA Suceava, Traian Pădureţ, spune că oricând “disensiunile existente îşi pot găsi o rezolvare, dacă s-ar dori. “La ora actuală, nu este vorba decât despre rea voinţă”, este de părere Pădureţ.
Intră acum și în grupul de