Ministerul Educatiei a cerut ISJ Suceava situatia sentintelor judecatoresti definitive si irevocabile existente


Intră acum și în grupul de

Acţiunea în masă de depunere de plângeri penale la parchetele din judeţul Suceava pare a avea ecou. Ministerul Educaţiei a cerut IŞJ Suceava ca până marţi, la prânz să trimită situaţia sentinţelor judecătoreşti definitive şi irevocabile existente. Cadrele didactice depun plângeri penale colective la parchetele din judeţ împotriva a doi secretari de stat şi a trei directori din minister, şi a directorilor de la Trezoreriile care au blocat conturile şcolilor.

De exemplu luni, s-au mai depus plângeri penale colective şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi din partea angajaţilor a 11 şcoli din localităţile Marginea, Brodina, Falcău, Satu Mare, Rădăuţi şi Bivolărie.

Liderul Pro-Educaţia Suceava, Traian Pădureţ, a declarat că tot luni, s-au depus plângeri şi la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.

Secretarii de stat şi directorii din Ministerul Educaţiei sunt acuzaţi că au semnat nota MECTS 896/BO din 03 februarie 2011, potrivit căreia salariile lunare sunt calculate la un cuantum scăzut, „fără să se informeze asupra bazei legale care să o susţină şi fără să ia în seamă sentinţele judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, obţinute de dascăli”, a spus Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi. Aceste sentinţe au avut ca obiect reîncadrarea salarială conform Legii 330/2009.

Protestele dascălilor de la nivel judeţean şi refuzul lor de a-şi încasa salariile pe luna ianuarie, care trebuiau deja plătite, par a avea un efect favorabil, întrucât MECT a solicitat IŞJ Suceava ca, până marţi, la prânz, să prezinte situaţia cu sentinţele judecătoreşti definitive şi irevocabile existente, la Legea 330, privind reîncadrarea de la 1 ianuarie 2010.

„MECT trebuie să revină asupra deciziei fiindcă are hotărâri irevocabile care trebuie aplicate, dacă vrea să ne arate că trăim într-un stat liber şi democratic în care se aplică legile, dar şi principiile europene”, a declarat Gheorghe Şorodoc. Acesta a mai adăugat că are semnale din judeţul Botoşani, „unde au fost aceleaşi probleme şi s-au deblocat deja salariile”.


Intră acum și în grupul de