Intră acum și în grupul de
Primirea fluturaşilor pentru salariile pe luna ianuarie, a nemulţumit personalul din unităţile spitaliceşti din judeţul Suceava, după ce s-a constatat că majorarea salarială de 15%, promisă prin lege nu s-a produs, a informat marţi, Ana Ionescu, liderul teritorial al Sindicatului SANITAS. Aceasta a precizat că, potrivit Legii 285, de la 1 ianuarie 2011, salariile trebuiesc fi majorate cu 15 la sută, iar conform Ordonanţei 48, cheltuielile de personal în unităţile sanitare cu paturi nu pot depăşi 70 la sută din bugetul alocat de CAS.
Potrivit acesteia, la o situaţie mai fericită se înregistrează la Spitalul Judeţean Suceava unde s-au plătit salariile cu majorarea respectivă şi s-au acordat şi tichetele de masă. „La Spitalul Municipal Câmpulung, spitalele orăşeneşti Siret şi Solca s-au plătit salariile majorate cu 15%, dar salariaţii au pierdut alte drepturi salariale”, a menţionat Ana Ionescu.
Liderul sindical a subliniat că nu s-au calculat salariile majorate cu 15% la Spitalele din Fălticeni şi Spitalul de Psihiatrie Câmpulung, la Spitalul Vatra Dornei au fost majorate cu 2%, la Rădăuţi cu 3,3%, iar la Gura Humorului cu 1,5%. „La Spitalul Fălticeni, în condiţiile în care la medici s-a redus cu 25% plata gărzilor din timpul săptămânii şi cu 50% din în week-end, şi s-au acordat sporuri scăzute la TBC, abia s-au dat salariile la nivelul lunii decembrie anul trecut. La Spitalul de Psihiatrie Siret, pe lângă faptul că nu s-au dat salariile majorate cu 15%, s-a făcut o reducere de 9,5% faţă de salariul din decembrie 2010. Toată lumea este nemulţumită, mai ales că nu este judeţ în ţară să nu se fi majorat salariile, măcar cu 11-12%, la toţi s-a aplicat majorarea şi nu au pierdut niciun drept”, a declarat liderul local SANITAS.
Ana Ionescu arată cu degetul spre CAS Suceava, acuzând instituţia pentru faptul că nu s-a implicat în aducerea unui buget acoperitor pentru aceste spitale. Aceasta a mai spus că, în contextul în care contractarea pe primul trimestru, făcută prin acte adiţionale, reprezintă 90% din bugetul din aceeaşi perioadă a anului trecut, „s-au făcut diminuări la contracte nu de 10%, chiar de 25% la spitalele din Fălticeni şi Rădăuţi”.
„Am făcut o notă informativă la Prefectură şi am discutat şi cu prefectul, şi am solicitat o întrevedere la Comisia de Dialog Social, subcomisia Sănătate. Am înaintat şi o adresă la CAS, prin care solicităm să ne comunice ce buget a alocat CNAS pentru 2011 şi cum a fost repartizat. Am solicitat o întrevedere la preşedintele CAS, împreună cu liderii de sindicat şi managerii de spitale care nu au putut acorda aceste majorări”, a subliniat Ana Ionescu, ţinând totodată să precizez că „starea de nemulţumire e la maxim şi nu prea avem ce explicaţii să dăm atâta vreme cât ni s-a spus că vom primi această majorare”.
În schimb, preşedintele director general al CAS Suceava, ec. Victor Cristi Bleorţu, a explicat că, potrivit modificărilor făcute la legea 95 din 2006, anul acesta se alocă la buget doar 60% din suma colectată în judeţ pentru contribuţia la Fondul Naţional Unic de Sănătate, iar restul de 40% merge la redistribuiri în ţară.
„Noi nu plătim salariile, noi decontăm serviciile medicale ale spitalelor, iar pentru trimestrul I al lui 2011 suma alocată reprezintă 90% din media lunară pe 2010. Bugetul s-a împărţit exact după această medie lunară, nu a fost niciun spital defavorizat. Casa naţională nu alocă bani în funcţie de influenţe. Noi întotdeauna cerem bani mai mulţi, dar ei se repartizează şi în funcţie de ce se colectează la nivelul judeţului şi se distribuie uniform tuturor caselor”, a declarat şeful CAS Suceava.
Potrivit acestuia, în 2011, în spitale, cheltuielile de personal au scăzut de fapt cu 10%, faţă de anul trecut, când începând cu luna iulie s-a redus salariile cu 25%. Anul acesta, începând cu luna ianuarie se majorează salariile cu 15% şi „spitalele nu sunt nevoite să vireze la bugetul de stat diferenţa de 10%”.
Intră acum și în grupul de