Furt din genți și din buzunare: Sute de suceveni au fost sfătuiți de polițiști cum să evite situații de risc, dar și cum să le gestioneze


Intră acum și în grupul de

În perioada 23 – 25 iunie 2023, polițiștii de prevenire din Suceava, sprijiniți de colegii lor din cadrul Poliției Municipiului Suceava și în colaborare cu specialiști din cadrul ANITP, desfășoară o serie de activități de informare și prevenire a infracționalității și violenței, în scopul reducerii riscului infracțional și protejării cetățenilor.

Campania se concentrează asupra problematicilor principale legate de infracționalitatea contra patrimoniului și persoanei, precum și asupra violenței domestice și delincvenței juvenile. Polițiștii sunt prezenți în principalele zone de desfășurare a evenimentelor sociale, culturale și artistice asociate Zilelor Sucevei, având discuții cu cetățenii și promovând recomandări preventive. De asemenea, sunt distribuite materiale informative cu măsuri de evitare a situațiilor de risc și sfaturi privind gestionarea acestora.

Peste 300 de locuitori ai Sucevei au beneficiat de recomandări privind prevenirea furturilor din genți și buzunare, precum și a infracțiunilor comise în locuințe și împotriva autovehiculelor. De asemenea, a fost promovat ordinul provizoriu de protecție ca instrument legal extrem de util în prevenirea violenței domestice.

Persoanele vârstnice s-au arătat interesate și au abordat discuții mai aprofundate, solicitând informații suplimentare cu privire la modul de abordare al unor situații de risc victimal. Polițiștii au avut grijă să acorde timp fiecărei persoane în parte, iar prezența și activitatea lor au fost bine primite de către toți beneficiarii.

În timpul campaniei, s-a observat că mulți cetățeni depozitează genți sau poșete în coșurile sau cărucioarele de cumpărături atunci când fac achiziții în hypermarket-uri, sporind astfel riscul unui furt. Polițiștii au discutat cu cetățenii și le-au prezentat modurile de operare ale infractorilor, promovând recomandări preventive.

Printre acestea se numără:

Nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor.

Evitați să purtați bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, deoarece acestea sunt locurile cele mai vulnerabile și cele mai des vizitate de hoți.

Păstrați portofelul și banii în buzunarul interior și asigurați-l cu nasturi sau fermoar bine asigurat, pentru a descuraja hoții.

Dacă transportați o sumă mare de bani, evitați locurile aglomerate și solicitați însoțirea unei persoane de încredere.

Fiți atenți la persoanele care sunt frecvent în preajma dumneavoastră în piețe și magazine.

Țineți geanta în față și protejați-o cu mâna.

Acordați o atenție mai mare posetei decât plaselor de cumpărături; asigurați-vă că siguranța posetei este o preocupare permanentă și, atunci când faceți plăți sau cumpărături, nu scoateți întregul teanc de bani, ci doar suma necesară.

Fiți atenți la persoanele care poartă obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale în mână aparent fără nicio legătură; hoții se folosesc de astfel de obiecte pentru a-și ascunde mâna de ochii străinilor.

În spații aglomerate, cum ar fi piețele, gările sau magazinele, fiți mai vigilenți decât de obicei.

Dacă vă simțiți înconjurat într-un mijloc de transport în comun, schimbați-vă imediat locul.

Fiți atenți la utilizarea cardurilor; există riscul de a fi urmăriți și de a vi se fura suma de bani.

Retineți cât mai multe detalii care ar putea duce la identificarea și capturarea autorilor de către polițiști.

Nu ezitați să interveniți atunci când sunteți martorul unei infracțiuni; apelați SNUAU 112!

Campania de informare și prevenire desfășurată de poliția din Suceava are ca scop creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor și încurajarea adoptării unor comportamente care să reducă riscul infracțional și să asigure siguranța comunității.


Intră acum și în grupul de