Intră acum și în grupul de
Cadrele didactice din judeţul Suceava care nu au locuinţă în localitatea unde predau şi cărora autorităţile locale nu le pot asigura o casă corespunzătoare beneficiază de decontarea navetei între localitatea de domiciliu şi cea unde lucrează, potrivit instrucţiunilor privind aplicarea Legii Educaţiei. Astfel, dacă între cele două localităţi nu există mijloace de transport în comun, se decontează contravaloarea a 7,5 litri de benzină Premium la 100 de kilometri parcurşi. În cazul în care mai mulţi profesori circulă cu un singur autoturism, decontarea se face numai proprietarului maşinii.
Dacă între localitatea de domiciliu şi cea unde lucrează există mijloc de transport în comun, se decontează valoarea abonamentului, indiferent dacă profesorul merge cu respectivul mijloc sau cu maşina.
Pentru a primi decontările, cadrele didactice trebuie să obţină, de la unitatea de învăţământ unde lucrează, documente justificative că au efectuat transportul cu mijloace proprii şi că au fost efectiv prezenţi în şcoală, pe baza pontajului zilnic.
În momentul de faţă, multe cadre didactice sucevene suportă din salariul şi aşa diminuat, cheltuielile pentru navetă. „Cei de la primărie spun că nu au bani pentru decontarea navetei. Nu avem ce face, scoatem bani din buzunar, renunţăm la altele, căci la şcoală trebuie să ajungem”, a spus un cadru didactic ce predă la o şcoală din comuna Adâncata.
În judeţ există şi 305 elevi de liceu care fac naveta însă numărul este mult mai mic faţă de anul şcolar anterior. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, în acest an doar 305 liceeni fac naveta, comparativ cu cei aproape 6.000 de anul trecut. Precizăm că Ministerul Educaţiei este cel ce trebuie să asigure plata transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, respectiv elevii care locuiesc în mediul rural, în sate în care nu există unităţi de învăţământ liceal, şi sunt nevoiţi să facă naveta până la liceul cel mai apropiat.
Anul şcolar trecut, pentru cei 5.950 de elevi, din 35 unităţi şcolare, care făceau naveta, ministerul de resort a întârziat decontarea navetei luni de zile, acumulându-se datorii de peste 1,2 milioane de lei. În acest an sumele pe care va trebui să le achite sunt mult mai mici, datorită numărului mic de liceeni navetişti. Pentru cei 305 elevi care urmează cursurile unui liceu din afara localităţii de domiciliu, Ministerul Educaţiei are de decontat 35.000 lei lunar.
Intră acum și în grupul de