Mame vulnerabile din județul Suceava vor beneficia de Programul „Cutia Bebelușului” cu Sprijinul Fundației OMV Petrom


Intră acum și în grupul de

Asociația SAMAS, în parteneriat cu Fundația OMV Petrom, lansează programul Cutia Bebelușului în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău, cu scopul de a sprijini mamele vulnerabile și a reduce mortalitatea infantilă. Acest proiect, finanțat integral de Fundația OMV Petrom în valoare de 430.000 de euro, are ca obiectiv principal oferirea de sprijin material și educațional familiilor imediat după naștere.

În perioada 2023-2024, 1.300 de mame din cele 272 de comunități vulnerabile din nord-estul țării vor primi câte o Cutie a Bebelușului, care conține peste 40 de produse esențiale necesare nou-născuților în primul an de viață. Acestea includ haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfășat, articole de îngrijire pentru mame și copii, și multe altele. După utilizare, cutia se transformă într-un pat sigur pentru bebeluși, asigurându-le acestora o perioadă critică de siguranță în primele 3 luni de viață.

De asemenea, programul Cutia Bebelușului include și cursuri de îngrijire a bebelușilor, susținute de 305 cadre medicale, pentru a le oferi părinților informații și sprijin în perioada postnatală.

Programul este inspirat de modelul de succes din Finlanda și a fost introdus pentru prima dată în România de către Asociația SAMAS în 2018, având ca scop principal reducerea mortalității infantile prin acordarea de sprijin material și educațional familiilor vulnerabile, creșterea numărului de vizite medicale în perioada prenatală și postnatală, și promovarea unei îngrijiri corecte a nou-născuților.

Eli Roman, Președinte al Asociației SAMAS, a declarat: „Fiecare copil are nevoie de iubire, hrană, îngrijire, sănătate și de un mediu sigur în care să crească. Dar nu toate mamele pot oferi aceste lucruri micuților lor, din prima zi. Datorită acestui parteneriat cu Fundația OMV Petrom, mamele și bebelușii lor vor primi un sprijin financiar și educațional prin Cutia Bebelușului – împreună din prima zi.”

Ana Maria Mihăescu, Președinta Fundației OMV Petrom, a adăugat: „Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate și va asigura nou-născuților un start mai bun în viață, din punct de vedere al sănătății și al siguranței.”

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România se află pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă, cu o medie națională de 5,2 decese la mia de copii născuți vii în 2021. Prin programul Cutia Bebelușului, se urmărește reducerea acestei rate alarmante, oferind suport esențial pentru mamele vulnerabile.


Intră acum și în grupul de