Intră acum și în grupul de
În semn de protest, aproximativ 50 de medici de familie din judeţul Suceava s-au prezentat, miercuri la prânz, la Serviciul juridic al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, pentru a depune cereri de solicitare a certificatului de conformitate necesar plecării la lucru în străinătate.
Medicul de familie Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti Suceava, a declarat că, în zilele următoare, alţi medici vor solicita aceste certificate, cam 100 de medici din cei 293 care funcţionează în judeţ, ce şi-au arătat intenţia de a-şi face meseria în alte ţări.
„Noi am vrut să ne exercităm meseria în România, dar probabil nimeni nu are nevoie de noi şi ni se dovedeşte asta ceas de ceas. Medicii sunt chiar hotărâţi să plece, avem deja plecaţi din Suceava în jur de 20-25 şi se pregătesc să mai plece. Am aflat că au depus cereri încă 20 care sunt pe cale de a pleca. Nu avem cu ce trăi şi cu ce ne ţine cabinetele”, a afirmat miercuri, dr. Badrajan.
În timpul ineditului protest, Liliana Spătaru, medic de familie la Grăniceşti a precizat că va pleca să profeseze fie în Anglia, fie în Franţa.
„E o formă de protest adoptată de toţi medicii de familie şi noi ne alăturăm colegilor din ţară. Vrem să depunem cereri pentru obţinerea certificatului de conformitate pentru a putea intra în ţări din Europa. M-am săturat ca în fiecare an să protestăm pentru o brumă de bani. Nu cred că medicina de familie e o specialitate auxiliară sistemului sanitar, ne tot specializăm ca să obţinem un statut cât mai demn, dar probabil că asta nu contează”, a spus Liliana Spătaru.
Acţiunea de miercuri este una din formele de protest adoptate de medicii de familie, nemulţumiţi de multe din prevederile Contractului Cadru din 2011, care intră în vigoare de la 1 aprilie.
Medicul Irina Badrajan a spus că există şi procese pe rol, legate de acest contract, iar în unele judeţe medicii au solicitat prelungirea vechiului contract cu încă o lună, prin acte adiţionale, din acest motiv.
Medicii doresc renunţarea la finanţarea de 50% per capita şi 50% per servicii, solicitând 70/30, să nu se mai limiteze serviciile la 20 consultaţii pe zi şi renunţarea la amenzile substanţiale incluse în contract, considerate „pedepse excesive”.
„Am cam pierdut orice speranţă vorbim şi nimeni nu ne aude, am atacat şi în justiţie contractul cadru care încalcă grav drepturile noastre. Toate actele de protest sunt căile pe care le-au găsit valabile pentru a demonstra indisponibilitatea noastră de a înghiţi şi a suporta orice”, a declarat dr. Badrajan.
Aceasta lucrează de 33 de ani în medicina de familie şi ar putea pleca în Franţa, unde există condiţii foarte bune pentru medici care sunt susţinuţi de comunitatea de acolo. „În Franţa sunt condiţii foarte bune, sunt comunităţi care susţin medicina de familie, sunt diminuate cheltuielile cabinetului, iar venitul este mult mai mare şi e o alternativă. De fapt în toate ţările din Europa medicina de familie e un segment foarte puternic Aici chiar cei din domeniul nostru ne dezavuează şi ne aduc într-o situaţie de umilinţă”, a subliniat medicul Irina Barajan.
Precizăm că, în judeţul Suceava 270 din cei 293 de medici de familie au decis să nu semneze contractul cu CAS.
Intră acum și în grupul de