Intră acum și în grupul de
Pe parcursul anului trecut, la Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava s-a înregistrat doar o singură acuzaţie gravă de culpă medicală. Este vorba despre 20 de bolnavi dializaţi ce susţin că s-au contaminat în timpul terapiei cu virusurile hepatice C şi B. Restul plângerilor au fost pentru chestiuni minore, cum ar fi cele legate de perioada mare de aşteptare pentru consult, schimbarea gradului de handicap, refuzul doctorilor de a elibera anumite documente medicale.
Potrivit CJM Suceava, în afară de gradul de complexitate a dosarelor, în 2010 a scăzut şi numărul pacienţilor care s-au adresat Colegiului Judeţean în vederea demarării unei anchete. Anul trecut, doar 11 persoane au depus plângeri la această organizaţie profesională care are dreptul de a verifica activitatea medicilor, spre deosebire de anii anteriori, în care numărul celor care făceau sesizări scrise era cel puţin dublu.
Cât priveşte cazul bolnavilor dializaţi, acesta este anchetat la Cluj, de un profesor universitar desemnat de Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor, fiind vorba despre o situaţie care depăşea cunoştinţele comisiei judeţene. Astfel 20 de pacienţi de la fostul Centru de Dializă din cadrul Spitalului Suceava, reclamă condiţiile în care au făcut tratamentul fără de care nu pot supravieţui. Bolnavii în cauză deplâng modul în care au fost trataţi de către personalul medical şi medicaţia adjuvantă insuficientă şi sunt convinşi că s-au contaminat în timpul terapiei cu virusurile hepatice C şi B.
În 2010, Colegiul Judeţean al Medicilor nu a dispus nici o sancţiune împotriva doctorilor reclamaţi, dar în trei dintre dosarele soluţionate a dat atenţionări (atenţionarea nu constituie o sancţiune, ci doar o punere în vedere, adică o sfătuire a doctorului de a adopta o anumită conduită pe viitor, pentru evitarea ajungerii în situaţii similare, Colegiul neconsiderând că a fost vorba de o eroare profesională). Cei vizaţi au fost doi medici de familie şi unul de medicină internă. Aceştia au fost reclamaţi de bolnavi că le-au vorbit urât, i-au lăsat să aştepte pe la uşi sau nu i-au consultat atent.
CJM Suceava precizează că medicii au reuşit să demonstreze că n-au greşit, dar li s-a pus în vedere să fie mai atenţi cu pacienţii, pentru a evita situaţiile de genul ăsta.
Anul trecut, în atenţia Colegiului Judeţean al Medicilor au intrat şi 21 de medici pe numele cărora a fost transmisă câte o sesizare din partea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, referitoare în principal la eliberarea de concedii medicale fără respectarea legii şi la prescrierea abuzivă de medicamente.
Intră acum și în grupul de