Comercianți prinși la Voroneț vânzând ilegal articole pirotehnice pe aleea de lângă mănăstire. Polițiștii au deschis trei dosare penale


Intră acum și în grupul de

De Ziua Națională polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Suceava au desfășurat o acțiune în orașul Gura Humorului, care a condus la identificarea și prinderea a trei comercianți ilegali de articole pirotehnice.

Acțiunea a avut loc în conformitate cu Planul de Acțiune PIROTEHNIC 2023/2024.

Astfel, la 1 decembrie 2023 ofițerii au intervenit în cartierul Voroneț, unde au surprins în flagrant doi bărbați și o femeie care ofereau spre vânzare, fără autorizație, articole pirotehnice din categoriile F1 și P1 în patru spații comerciale pe care le administrau în proximitatea Mănăstirii Voroneț.

Ca rezultat al intervenției, au fost întocmite trei dosare penale sub acuzația de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept,” conform art. 37 lit. a) din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicată. În total, au fost confiscate aproximativ 15 kg de articole pirotehnice, evaluate la aproximativ 2.000 de lei.

Poliția din Suceava reamintește publicului câteva recomandări importante:

  • Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate.
  • Verificați eticheta în limba română la achiziționarea articolelor pirotehnice.
  • Sesizați poliția când constatați vânzarea ilegală de astfel de articole.

De asemenea, se subliniază faptul că articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziție doar persoanelor de peste 16 ani, în timp ce cele din categoria T1 și P1 pot fi comercializate numai celor de peste 18 ani.

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în anumite situații, iar încălcarea acestor reguli constituie infracțiune, sancționată cu închisoare sau amendă. Autoritățile îndeamnă la respectarea legislației pentru evitarea riscurilor și tulburărilor în liniștea și ordinea publică.


Intră acum și în grupul de