Intră acum și în grupul de
Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost clasificat, “deocamdată”, la categoria a II-a, a anunţat marţi, directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit şefului DSP Suceava, clasificarea propusă de Ministerul Sănătăţii în urma evaluării fişelor celor zece spitale din judeţ, nu este bătută în cuie şi dacă spitalele vor evolua şi vor îndeplini mai multe condiţii din cele cerute, au dreptul de a solicita oricând să fie clasificate într-o categorie mai bună.
Astfel, dr. Abiţei a făcut publice rezultatele încadrării celor zece spitale existente la nivelul judeţului Suceava.
„Timp de 5 zile, DSP Suceava a analizat toate propunerile, au existat unele documentaţii incomplete cărora le-am solicitat completarea, mai ales că la întâlnirea pe care am avut-o săptămâna trecută cu domnul ministru, ne-a fost solicitată verificarea celor înscrise în autoevaluare de către manageri, dumnealui fiind foarte vehement în afirmaţii, exprimând faptul ca el s-ar bucura dacă mai multe spitale ar rămâne fără clasificare, întrucât ar rămâne mai mulţi bani pentru celelalte. În consecinţă, noi am luat şi am puricat toate documentele şi am făcut următoarele propuneri.
Spitalul Judeţean Suceava l-am propus pentru categoria a II-a, având şi un plan de conformare pentru această categorie, Spitalul Municipal Rădăuţi, l-am încadrat la categoria a IV-a, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, la categoria a IV-a, Spitalul municipal Fălticeni, la categoria a IV-a, Spitalul Municipal Vatra Dornei, la categoria a IV-a, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, la categoria a IV-a, Spitalul Orăşenesc Siret, la categoria a V-a, cu un program de conformare, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, la categoria a V-a şi Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, la categoria a V-a. În ceea ce priveşte spitalul privat Bethesda, acesta este neclasificabil din punct de vedere al legislaţiei emise de către Ministerul Sănătăţii”, a declarat directorul DSP, dr. Ludovic Abiţei.
Ludovic Abiţei a mai precizat că Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava nu a putut fi clasificat la categoria I, fiind dezavantajat din start datorită lipsei secţiei de chirurgie cardio-vasculară, explicând că toate cele 10 spitale, inclusiv cel privat, au fost analizate pe două paliere – fişa Ministerului Sănătăţii şi ceea ce a fost trecut de către managerii spitalelor în autoevaluare.
„Din punctul meu de vedere, este mai ruşinos să te clasifici pe o categorie mare, iar la data de 31 decembrie să nu îţi împlineşti programul de conformare, iar în ianuarie să fii declasificat, decât să te străduieşti, să mai munceşti, să îţi aduni argumentele şi datele necesare, iar ulterior să ceri o nouă clasificare”, a apreciat Ludovic Abiţei.
Directorul este de părere că la Spitalul Judeţean Suceava existau nişte probleme sesizate de Ministrul Sănătăţii, legate de dotare, de aparatura funcţională de laborator, inclusiv RMN-ul şi de personalul de specialitate, „or spitalul Judeţean Suceava are un contract de prestări servicii, practic nu are aparatură din dotare, nici aparatura încomodată personală, iar în momentul în care eu am vrut să ridic această problemă, domnul ministru mi-a atras atenţia că noi avem înainte de toate o problemă cu statutul de spital clinic, recomandându-mi să rezolv mai întâi această problemă”, a explicat Abiţei, care a concluzionat că „deocamdată, Spitalul Judeţean poate fi clasificat la categoria a II-a, cu analiza Ministerului, dacă acesta va fi de acord cu programele de conformare”.
Intră acum și în grupul de