Intră acum și în grupul de
În cadrul sistemului european de alertă precoce şi răspuns rapid (EWRS), Germania a raportat un focar cu SHU/STEC în evoluţie, care la data de 27 mai totaliza un număr de 276 de cazuri (confirmate şi suspecte) şi trei decese, informează în cadrul unui comunicat de presă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
Potrivit sursei citate, cazurile depistate s-au înregistrat în special la adulţi, la persoanele de sex feminin.
În document se arată că focarul a debutat la data de 25 aprilie, noi cazuri continuând să apară, cele mai multe având un istoric de călătorie în Germania de Nord (Hamburg, Nordul Saxoniei, Mecklenburg-Pomerania de Vest).
DSP Suceava arată că studiul caz-control efectuat în Hamburg a arătat că roşiile proaspete, castraveţii şi/sau salata verde pot fi asociate cu focarul în evoluţie, laptele crud şi carnea nefiind incriminate. Rezultatele de laborator indică faptul că STEC serogrup O104 (Stx2-pozitiv, eae-negativ) poate fi agentul cauzal.
Conform comunicatului de presă, la data de 27.05.2011 laboratorul din Hamburg a identificat STEC în castraveţi. Nu se poate spune cu certitudine că doar castraveţii reprezintă singurul aliment contaminat.
Se pare că investigaţiile epidemiologice sunt în curs de cercetare, până la această dată necunoscându-se provenienţa alimentelor suspectate ca vehicul în producerea acestui focar.
Sursa amintită mai sus precizează că Germania a postat informaţia despre acest focar în data de 22.05.2011 pe EWRS, iar în zilele următoare statele membre au comunicat cazuri care au legatură cu evenimentul menţionat, după cu urmează: Suedia a raportat 9 cazuri care au istoric de călătorie în Nord-ul Germaniei în perioada 5-15 mai; Olanda a raportat un caz care a fost în Hamburg în 15 mai; Danemarca a raportat 4 cazuri de infecţie care au avut istoric de călătorie în Nord-ul Germaniei, iar Marea Britanie a raportat un caz, cu istoric de călătorie în Germania.
Unsprezece alte ţări, printre care Austria, Cehia, Finlanda, Franţa, Ungaria, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Slovenia şi Spania au raportat că nu au observat o creştere a numărului de cazuri cu SHU (Sindrom Hemolitic Uremic) în luna mai şi nu au identificat cazuri asociate cu focarul din Germania.
“În România, de la începutul anului 2011 s-a diagnosticat un singur caz de infecţie cu O135, fără a dezvolta SHU, care nu are legatură cu focarul menţionat. În perioada aprilie – mai nu a fost raportat niciun caz de SHU”, informează DSP Suceava.
Pentru a preveni producerea unor evenimente similare celui menţionat, CNSCBT recomandă populaţiei să respecte măsurile de igienă: spălatul mâinilor mai ales înainte de masă şi spălatul fructelor şi al legumelor înainte de a fi consumate.
Intră acum și în grupul de