Intră acum și în grupul de
Printr-o declaraţie comună a Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) realizata la data de 1 iunie 2011, preluată de DSP Suceava, locuitorii judetului Suceava sunt invatati cum sa evite imbolnavirea cu bacteria E.coli, care a provocat pana in prezent 18 decese in Europa.
Cum pot sa evit imbolnavirea?
In mod specific in cadrul recentei epidemii cu E.coli din Germania, recomandarile guvernului german au fost de a evita consumul de vegetale proaspete (castraveti, rosii si salata verde) in zona afectata, pana ce sursa de infectie va fi identificata.
In ciuda numeroaselor masuri de precautie luate, consumatorii pot fi expusi la agentii infectiosi prin hrana contaminata, in special cea cruda sau insuificient preparata termic. Exista cateva precautiuni simple care pot fi aplicate pentru reducerea riscului de imbolnavire prin consumul de alimente potential contaminate, sau prin contactul cu animale sau persoane bolnave, se arata in comunicatul DSP Suceava.
Potrivit aceleiasi surse, consumatorii pot reduce riscul de imbolnavire in propria casa prin respectarea unor reguli simple de igiena si manipulare a alimentelor.
Reguli de igiena personala a mainilor:
Sunt indicate: Spalarea bine a mainilor inainte de a prepara, servi sau manca alimentele; spalarea bine a mainilor dupa folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor; spalarea bine a mainilor dupa manipularea vegetalelor sau a carnii crude, respectiv spalarea bine a mainilor dupa contactul cu animalele sau dupa vizitarea unei ferme.
Manipularea alimentelor
In document se indica faptul ca: orice persoana cu diaree sau voma ar trebui sa nu manipuleze alimentele; toate fructele si legumele trebuie sa fie bine spalate, mai ales cele care se vor consuma in stare cruda; toate radacinoasele si fructele cu coaja trebuiesc curatate inainte de consum.
Prin prepararea termica a vegetalelor si carnii, toate bacteriile si virusii ce pot determina imbolnavirea sunt distruse.
De asemenea, trebuie evitata combinarea incrucisata a alimentelor crude cu cele preparate termic si gata pentru consum, de exemplu folosind plansete diferite pentru taiatul carnii crude si al celei preparate termic, sau pentru vegetalele crude si cele preparate termic, ori spalarea plansetei cu detergent dupa utilizarea alimentelor crude.
Ce inseamna exact STEC/VTEC/EHEC? Exista un risc daca sunt prezente in alimente?
Toti oamenii si animalele sunt purtatoare de bacteria numita E.coli in intestinele lor. Totusi sunt tulpini de E.coli capabile sa produca toxine. Aceste tulpini sunt numite STEC/VTEC (E. coli producatoare de toxina Shiga sau verotoxina) sau EHEC (E.coli enterohemoragica), iar toxinele lor au potentialul de a produce diaree sanguinolenta severa, care, in unele cazuri conduce la insuficienta renala acuta care necesita terapie intensiva. Exista cateva tulpini diferite de STEC a caror identificare poate fi utila pentru stabilirea cu mai multa precizie a sursei unei anumite epidemii, se arata in comunicatul de presa.
Cum ma imbolnavesc?
Totodata, specialistii semnaleaza faptul ca transmiterea infectiei STEC se face in principal prin ingerarea sau manipularea hranei contaminate sau contactul cu animalele infectate. Mai departe, transmiterea interunama (de la om la om) este posibila prin contact apropiat (familie, gradinite, institutii de ingrijire a batranilor etc.). O mare varietate de alimente au fost implicate ca surse de infectie in epidemii anterioare: carne de vita si alte tipuri de carne insuficient preparata termic, lapte nepasteurizat, produse proaspete (castraveti, salata, spanac, etc.), suc de fructe nepasteurizat si branza.
Intră acum și în grupul de