Intră acum și în grupul de
Spitalul Judeţean Suceava a fost încadrat în a treia categorie de competenţă dar şi în aceste condiţii bugetul acestuia va creşte de la 56,5 milioane de lei în 2010, la 74 milioane de lei în 2011.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie a spus duminică, la Suceava, într-o conferinţă de presă că Spitalul Judeţean de Urgenţă a depus cerere pentru încadrarea în categoria a doua de competenţă, dar pentru că nu are încă activitate didactică, acesta a fost clasificat doar în categoria a 3-a.
„Acest lucru nu înseamnă o declasificare ci încadrarea în poziţia în care se încadrează. Clasificarea în categoria a doua impunea activitate didactică, clinică, ceea ce spitalul judeţean Suceava nu a făcut până la această oră şi face demersurile să realizeze această colaborare clinică cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi şi cu Universitatea Suceava”, a explicat Irimie.
El a mai precizat că atunci când va desfăşura activitate clinică, spitalul se va clasifica automat în categoria a doua pentru că este unul dintre spitalele care, fără nici un plan de conformare, s-a putut clasifica foarte uşor la categoria a treia şi care îndeplineşte foarte multe chiar dintre condiţiile categoriei a doua, mai puţin cea privind activitatea clinică.
Cristian Irimie a mai declarat că bugetul SJU Suceava va creşte în acest an cu aproximativ 35 %, de la 56,5 milioane de lei, la 74 milioane de lei. „Este o creştere semnificativă”, a spus Irimie care a mai declarat că spitalele din judeţ, cele orăşeneşti şi municipale, au creşteri, în medie de 10-15, până la 20 de procente faţă de bugetul de anul trecut.
„Aceste creşteri de bugete trebuie să se reflecte în îmbunătăţirea aprovizionării cu materiale sanitare, cu medicamente, în creşterea calităţii actului medical şi nu în creşterea cheltuielilor de personal. Regula încadrării în cheltuielile de personal se menţine şi nu poate fi încălcată de nimeni sub sancţiunea care există prevăzută de lege”, a mai spus Irimie.
Irimie a mai declarat că schimbarea modului de finanţare va duce la creşteri importante de buget pentru unele spitale, pentru spitale mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde serviciile medicale nu sunt performante.
Secretarul de stat a spus că 36 % dintre spitale vor avea creşteri bugetare, 84 de spitale vor avea aceeaşi finanţare ca anul trecut, iar 39 la sută dintre spitale vor avea bugete scăzute, iar cele mai multe dintre spitalele ce vor avea creşteri de buget se află în primele trei categorii de competenţă.
El a arătat că toate cele şapte spitale ce au fost incluse în prima categorie de competenţe, cu program de conformare, beneficiază de creşteri ale bugetelor faţă de anul trecut, din cele 14 spitale din a doua categorie de competenţă, în cazul a nouă spitale bugetele sunt mai mari, iar pentru alte cinci vor fi scăderi de până la 10 %, iar pentru cele de categoria a treia, în cazul a 29 de spitale vor fi creşteri ale bugetului, cinci vor avea buget similar cu cel de anul trecut, iar pentru alte zece sunt scăderi de buget cu până la 15 % din bugetul anului 2010.
Intră acum și în grupul de