Intră acum și în grupul de
În perioada 20-21.07.2011, la şcolile din Mitocaş şi Mitocu Dragomirnei, s-a desfăşurat primul modul al proiectului internaţional IRIS – International Roma Integration through Sport, care are ca scop combaterea stereotipurilor tradiţionale dar şi a celor noi, ce stau la baza atitudinilor rasiste împotriva romilor, informează preşedintele Asociaţiei Judeţene “Sportul pentru Toţi” Suceava, Mihai Androhivici, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, proiectul este finanţat de către Consiliul Europei Capitolul drepturi fundamentale şi Programul de cetăţenie 2010 şi are ca obiectiv integrarea romilor şi în special a copiilor romi prin intermediul sportului, grupurile ţintă fiind copiii romi şi non-romi cu vârsta cuprinsă între 10 – 18 ani din zonele de mare concentrare a populaţiei de romi, reprezentanţi ai ONG-urilor – sportive şi asociaţiile non-sportive care lucrează cu copiii, asociaţiile de romi, asociaţii ale părinţilor, reprezentanţi ai administraţiei locale, institutii de învăţământ, ministere, agenţii de stat pentru protecţia drepturilor copiilor, reprezentanţi ai mass-media.
“Activităţile primului modul IRIS au constat în organizarea unui Seminar în care a fost facută prezentarea proiectului de catre dl. Mihai Androhovici, preşedinte AJSPT Suceava, dar şi un material extrem de bine documentat despre situaţia romilor din judeţ al dnei Ileana Iacob de la IPJ Suceava. La seminar au participat aproximativ 70 de persoane printre care dna Alina Stan, reprezentantul cu atributii in domeniu al Institutiei Prefectului, dl. Danut Solcan, primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Virgil Pohoaţă, preşedintele filialei judeţene Suceava a partidei romilor, dl. Spanu Petre, directorul Scolii cu cl.I-VIII Mitocu Dragomirnei.
Dupa finalizarea seminarului, peste 60 de copii romi si non-romi au desfăşurat mai multe activităţi sportive printre care: fotbal baieti dar si fete, tir cu arcul, freesbe, jocuri dinamice şi marinăreşti. Toti copii au fost premiati de catre organizatori cu diverse obiecte.
Dupa finalizarea primului modul al proiectului s-a constatat ca toti participantii au fost incintati de modul de desfasurare al actiunii, de materialele prezentate cât si de interesul crescut al societatii civile si al institutiilor publice care doresc sa participe la integrarea sociala a populatiei de etnie roma, chiar si prin sport”, se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele Asociaţiei Judeţene “Sportul pentru Toţi” Suceava, Mihai Androhivici.
Proiectul a fost implementat în Suceava de Asociaţia Judeţeană “Sportul pentru Toţi Suceava” si Unione Italiana Sport per Tuti – Settimo Chivasso Ciriè, Italia.
Partenerii internationali ai proiectului sunt Fundatia Kuraj, Plodviv si Centrul Naţional al Romilor, Sofia, Bulgaria, International Sport and Culture Association, Copenhaga, Danemarca si parteneri asociati din Turcia si Ungaria.
La nivel local, partenerii au fost: Şcoala cu clasele I-VIII Mitocul Dragomirnei, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava prin Compartimentul de Prevenire al Criminalităţii, Instituţia Prefectului judeţului Suceava.
Intră acum și în grupul de