Intră acum și în grupul de
Peste 10.000 de credinciosi au participat duminică, la Sf. Liturghie oficiată după sfinţirea catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului de Prea Fericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care i-a îndemnat pe oameni să încerce să îşi întărească credinţa prin post şi rugăciuni.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a spus duminică în predica sa că biserica a învăţat din Evanghelie că trebuie să ajute pe cei bolnavi atât cu rugăciunea cât şi cu fapta şi a dat ca exemplu modul în care biserica a ajutat de-a lungul timpul comunitatea din care face parte. „Pe lângă slujbele şi rugăciunile pentru cei bolnavi, biserica, de-a lungul timpului a înfiinţat primele farmacii, primele bolniţe, primele spitale ca să aline suferinţa celor bolnavi”, a ţiinut să sublinieze înaltul ierarh.
PF Daniel a subliniat că participat la sfinţirea unei noi biserici, arătând că în biserică se iartă păcatele şi se vindecă sufletul.
„Azi am sfinţit o poartă nouă a cerului în oraşul Gura Humorului, o casă a Sfintei Treimi”, a spus Patriarhul BOR care a ţinut să sublinieze că această biserică este „un simbol al frumuseţii sufleteşti a oamenilor credincioşi, a bucovinenilor harnici şi darnici care îmbină hărnicia şi dărnicia cu evlavia, cu dragostea de frumos ca o căutare a frumuseţii sufleteşti”.
Peste 100 de preoţi au sfinţit catedrala din Humor
Patriarhul BOR a fost întâmpinat, duminică dimineaţa, la Gura Humorului, cu pâine şi sare, iar un grup de buciumaşi au vestit sosirea alaiului. PF Daniel împreună cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, cu mitropolitul Europei Centrale şi de Nord, IPS Serafim, cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cu arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, dar şi PS Corneliu, episcopul Huşilor şi PS Ioachim, episcop vicar al Romanului şi Bacăului, alături de 110 preoţi, au sfinţit duminică dimineaţa catedrala din Gura Humorului.
După sfinţire credincioşii au putut intra în altar, iar pentru evitarea aglomeraţiei, jandarmii au asigurat măsuri de ordine şi au instalat un gard astfel încât accesul să se realizeze fără incidente.
După oficierea Sf. Liturghii, pe o scenă amplasată în faţa catedralei, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a înmânat PF Daniel diploma de cetăţean de onoare şi cheia oraşului.
Ursaciuc a explicat audienţei că este un moment istoric pentru oraşul Gura Humorului motiv pentru care Consiliul local, întrunit în şedinţă extraordinară, a decis acordarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului PF Daniel, iar în premieră a oferit şi cheia oraşului, pentru ampla misiune a Patriarhului pe care o desfăşoară în promovarea valorilor credinţei, tradiţiei şi valorilor româneşti.
PF Daniel a mulţumit autorităţilor pentru acordarea acestei distincţii şi a remarcat că cheia oraşului pe care a primit-o este plină de semnificaţii întrucât are formă de cruce ştefaniană ceea ce înseamnă că Gura Humorului este un oraş al credinţei şi al culturii creştine.
„Această cheie este simbolul deschiderii spre cooperare şi ajutorare”, a mai spus PF Daniel, care la rândul său a acordat crucea patriarhală parohului bisericii, Mircea Nuţu, care a construit această biserică, dar şi Ordinul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” lui Octav Cozmâncă, parlamentarilor Eugen Bejinariu, Şerban Mihăilescu, Gavril Mîrza şi secretarului de stat pentru culte prof. dr. Adrian Lemeni, pentru sprijinul acordat în vederea construirii acestei catedrale. Au mai primit distincţii asemănătoare mai multe persoane, printre care preoţi, reprezentanţi ai unor spcietăţi comerciale sau ai administraţiei locale care au sprijinit construirea edificiului creştin-ortodox.
Oameni de seamă prezenţi la eveniment
Potrivit Jandarmeriei Suceava, la slujbă au asistat peste zece mii de credincioşi, iar printre aceştia s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, subprefectul Angela Zarojanu, deputaţii PDL Sanda Maria Ardeleanu şi Dan Gospodaru, vicepreşedinţii CJ Suceava Vasile Ilie şi Dan Cadariu, dar şi parlamentarii PSD de Suceava Gavril Mîrza, Eugen Bejinariu şi Ioan Stan precum şi vicepreşedintele UNPR, senatorul Şerban Mihăilescu, alături de liderul UNPR Suceava, Cătălina Vartic.
De menţionat că la finele sfinţirii bisericii a fost citit actul de sfinţire semnat de PF Daniel şi în care este prezentată toată istoria construcţiei catedralei, printre cei care au fost nominalizaţi aflându-se şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, ex-premierul Adrian Năstase, parlamentarii Ioan Stan şi Eugen Bejenariu, Şerban Mihăilescu, Gavril Mîrza şi Octav Cozmâncă.
Intră acum și în grupul de