Intră acum și în grupul de
Polițiștii din județul Suceava desfășoară, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2024, campania „16 zile de activism împotriva violenței de gen”. Acțiunea vizează informarea și conștientizarea populației cu privire la fenomenul violenței domestice și la instrumentele legale disponibile pentru protecția victimelor, cum ar fi Ordinul de Protecție și Ordinul Provizoriu de Protecție.
Un eveniment remarcabil din cadrul campaniei a avut loc la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, unde peste 100 de elevi, sub coordonarea doamnei profesor Loredana Strugari, au creat mesaje artistice dedicate prevenirii violenței domestice.
Date alarmante privind violența domestică în Suceava
În primele 10 luni ale anului 2024, polițiștii suceveni au intervenit la 4.083 de cazuri de violență domestică, fiind emise 238 de ordine de protecție provizorii pentru protecția a 267 de victime. De asemenea, au fost sesizate 1.785 de infracțiuni în mediul domestic, dintre care 1.212 sunt cazuri de loviri și alte violențe. Majoritatea infracțiunilor domestice, 57%, au fost înregistrate în mediul rural.
Aceste cifre subliniază gravitatea fenomenului, dar și o creștere a încrederii victimelor în instituțiile statului, determinându-le să raporteze mai frecvent abuzurile.
Tehnologia sprijină lupta împotriva violenței
Din 1 octombrie 2024, județul Suceava este inclus în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Brățările electronice de supraveghere sunt utilizate pentru monitorizarea persoanelor asupra cărora s-au emis ordine de protecție sau care se află în arest la domiciliu. Distrugerea acestor dispozitive constituie infracțiune și este pedepsită conform Codului Penal.
Aplicația Bright Sky RO – un instrument util pentru victime
Polițiștii suceveni promovează aplicația Bright Sky RO, disponibilă gratuit în App Store și Google Play Store. Aplicația oferă informații utile, chestionare de evaluare a riscurilor, o hartă a serviciilor de sprijin și posibilitatea de a stoca probe. Este disponibilă în română, engleză și maghiară, adresându-se atât victimelor, cât și celor care doresc să ajute sau să colaboreze în astfel de cazuri.
Recomandările polițiștilor pentru prevenirea violenței
- Sună la 112 în caz de pericol!
- Solicită un ordin de protecție provizoriu sau un ordin de protecție!
- Cere ajutorul instituțiilor și organizațiilor specializate!
- Spune NU violenței domestice!
Intră acum și în grupul de