Intră acum și în grupul de
Populaţia judeţului Suceava trebuie implicată în acţiuni de screening şi educată în ceea ce priveşte prevenţia cancerului, pentru ca numărul bolnavilor de cancer să nu mai crească la nivelul judeţului Suceava, susţine directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, specialist oncolog Doina-Elena Ganea.
Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei mese rotunde cu tema „Ai grijă de tine, un consult îţi poate salva viaţa!” , organizată marţi de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, în colaborare cu Prefectura Suceava şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. La manifestarea care se înscrie în Campania naţională de prevenire şi depistare precoce a cancerului, iniţiată de Ministerul Sănătăţii au participat medici suceveni şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Aceştia au tras un semnal de alarmă asupra faptului că în timp ce în centrul şi în vest-ul Europei nu există cancer de col uterin, şi nici decese cauzate de cancerul de col uterin, în România se moare din cauza acestei afecţiuni.
„Trebuie găsită o modalitate prin care să se organizeze ştiinţific acţiuni de screening. Dacă ea nu se va face corect, dacă nu vor exista măsuri prin care femeia care este catagrafiată nu se prezintă la screening, în momentul în care ar fi să se îmbolnăvească, să trebuiască să-şi suporte costurile. Trebuie gândit legislativ ceva cu care să disciplinezi populaţia noastră dezorientată, necăjită, sărmană, nespălată, aşa cum este ea. Dacă nu se gândeşte şi o metodă prin care să obligi femeia să se prezinte la control, nu se va face nimic nici cu bani daţi. Fără programe de screening pentru col uterin şi fără educaţie, statisticile privind evoluţia cancerului în judeţul Suceava vor rămâne la fel”, a subliniat oncologul Doina-Elena Ganea.
Totodată, aceasta este de părere că ar trebui concepute două cadre legislative – unul pentru finanţare pe programe naţional de screening de col şi unul pentru reînfiinţarea unui cabinet de radioterapie la Suceava.
Precizăm că din punct de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici recente arată următoarea situaţie: la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezică biliară şi bolile maligne de sistem; la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar şi de bolile maligne de sistem.
Intră acum și în grupul de