Intră acum și în grupul de
Pâinea neagră a făcut obiectul unui control desfăşurat de comisarii Protecţiei Consumatorilor Suceava la nivelul judeţului nostru.
Potrivit comisarului-şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea, în urma desfăşurării unor acţiuni de control pentru verificarea şi respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte comercializarea pâinii negre la nivelul judeţului Suceava, au fost aplicate un număr de 13 sancţiuni contravenţionale, dintre care 6 avertismente şi 7 amenzi în valoare de 27.000 lei.
„În primul rând, am verificat produsul << pâine neagră >> , controlul urmărind dacă această denumire este utilizată corect de către producători. Abaterea constă în afirmaţia incorectă conţinută în denumirea produsului în situaţia în care la prepararea pâinii se folosesc alte tipuri de făină decât cea neagră”, a explicat comisarul-şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea.
Potrivit acesteia, comisarii instituţiei pe care o conduce au găsit pe piaţă pâine neagră făcută cu făină albă, colorată cu coloranţi naturali, sau o combinaţie de făină albă cu făină neagră, situaţie în care denumirea pâinii este de asemenea incorectă.
Abateri în acest sens au fost depistate la SC SUPERPAN SRL Gura Humorului, acolo unde s-a constatat că se produce şi comercializează produsul de panificaţie cu denumirea “pâine neagră “, dar în realitate la fabricarea acestuia se utilizează făină de grâu tip 850, care este făină de grâu semialbă, drept pentru care s-a aplicat o amendă în cuantum de 5.000 lei.
Totodată, la SC AUCHAN SA Bucureşti (punct de lucru Suceava) s-a constatat că exista expusă spre comercializare pâine neagră cu seminţe şi pâine neagră la tavă. Conform listei ingredientelor la fabricarea acestora se utilizează făina albă de grâu tip 650 şi făină neagră tip 1.100 în procent de doar 1%. Şi în acest caz s-a aplicat o amendă în cuantum de 5.000 lei.
Potrivit comisarului-şef CJPC, Elena Oanea, o altă abatere constatată în cadrul aceluiaşi control a constat în neînscrierea în lista ingredientelor a aditivilor conţinuţi în amelioratorul utilizat la prepararea pâinii. Această abatere a fost constată la SC MOPAN SA Suceava, care a fost sancţionată cu o amendă în cuantum de 5.000 lei, alături de SC SUPERPAN SRL Gura Humorului, SC MOLDOSIM COM SRL Gura Humorului.
Inspectorii CJPC au mai găsit nereguli în ceea ce priveşte lipsa etichetelor care trebuiau să conţină elemente de caracterizare şi identificare, precum şi data durabilităţii minimale depăşită (termen de valabilitate). Oanea a exemplificat aici cu SC FARES IMPORT EXPORT SRL Vatra Dornei (punct de lucru Gura Humorului), unde toată făina neagră de grâu care urma să fie utilizată la fabricarea pâinii era expirată de mai bine de o lună de zile, drept pentru care s-a aplicat o amendă în cuantum de 3.000 lei.
“Cu prilejul controlului s-au efectuat cântăriri la magazine, în special din mediul rural şi la producători. Nu s-au constatat abateri privind încadrarea în cantitatea netă declarată la produsele de panificaţie comercializate ambalate şi neambalate”, a mai adăugat Oanea.
Menţionăm că în urma controalelor efectuate s-au oprit definitiv de la comercializare 400 Kg făină de grâu tip 1.350, în valoare de 600 lei şi s-au oprit temporar de la comercializare 416 kg pâine neagră şi pâine cu făină neagră, în valoare de 1.417 lei.
Intră acum și în grupul de