Studentii suceveni au demarat un proiect de reconditionare a caselor traditionale din Bucovina


Intră acum și în grupul de

Studenţi suceveni de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” au demarat un proiect ambiţios prin care îşi propun să strângă fonduri pentru recondiţionarea caselor tradiţionale din Bucovina.

Campania pe care studenţii o susţin se numeşte „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!”, o primă acţiune înscrisă în proiect fiind organizarea în luna iunie a acestui an a unei expoziţii de fotografie, în care au fost prezentate 30 de case tradiţionale din Bucovina.

„Sprijinim ideea că o casă nouă poate fi construită fără a dărâma o casă veche.
Casele vechi spun poveşti despre Bucovina şi vedem sub ochii noştri cum dispar una după alta, fiind înlocuite de cele cu aer de ţară străină. Acţiunile acestui proiect sunt dedicate conservării şi prezervării stilului satului tradiţional şi îşi propun sprijinirea proprietarilor în reabilitarea caselor, cu păstrarea elementelor de arhitectură existente şi folosirea materialelor tradiţionale”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Anca Monoranu, studentă în anul III, implicată în susţinerea acestei campanii.

Ideea continuării acestui proiect le-a venit studenţilor suceveni după ce în luna iunie 2011, pe simezele din Universitatea suceveană au fost expuse cele 30 de fotografii cu case vechi din Putna, Marginea, Voroneţ. Pentru a păstra autentică frumuseţea acestor construcţii, studenţii încearcă să atragă de partea lor oameni de afaceri, instituţii, care să se implice şi să-i spijine, sub mottoul: „Va invităm să << adoptaţi >> o casă şi, astfel, să contribuiţi la păstrarea ei!”.

Campanii de informare, cursuri de meşteşuguri tradiţionale, concurs de arhitectură

Potrivit conf. univ. dr. Carmen Chaşovschi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, coordonatorul proiectului, după expoziţia de fotografie „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!”, din perioada 29 iunie – 13 iulie anul acesta, studenţii i-au vizitat pe proprietarii caselor fotografiate şi i-au rugat să completeze un chestionar. Majoritatea bucovinenilor au spus că nu au bani să-şi recondiţioneze casele sau nu găsesc meşteri care să mai ştie meşteşugul construirii caselor tradiţionale.

Prin diferite mijloace, expoziţii, târguri, concerte, studenţii suceveni implicaţi în acest proiect vor să adune bani, sponsorizări, pentru a reface măcar o casă veche, care este o poveste din Bucovina. Carmen Chaşovschi a declarat pentru NewsBucovina.ro: „Alte acţiuni pe care promotorii acestui proiect doresc să le deruleze sunt campanii de informare cu administraţia publică locală, cursuri de meşteşuguri tradiţionale, concurs de arhitectură pentru clădiri noi cu caracteristici preluate din arhitectura tradiţională”.

Case de peste un secol

„Printre casele identificate de studenţi se numără o casă din Putna, construită acum 200 de ani, casă care a fost în proprietatea a trei generaţii. În locuinţă se mai pot găsi obiecte de mobilier vechi, articole de vestimentaţie peste care timpul şi-a pus amprenta, lucruri care merită salvate”, a arătat profesoara.

Conform acsteia, o altă casă veche, tradiţională, construită în jurul anilor 1900, din molid şi brad, de meşteri locali, acoperită cu draniţă (între timp s-a deteriorat şi a fost pusă tablă peste draniţă), este tot în Putna. Actualul proprietar a primit-o moştenire de la bunici şi a închiriat-o pentru o perioadă. Cei care păşesc în curtea acestei case pot să descopere şi două obiecte foarte vechi, un felinar şi o potcoavă, cam de vechimea casei. O altă casă veche care aşteaptă să fie salvată este în localitatea Mănăstirea Humorului, are o vechime de 110 ani şi a fost construită de meşterul local Alexandru Jucan, cu material lemnos din zonă. Interiorul este în stil bucovinean.

Persoanele interesate de campania „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!” pot să trimită mesaje pe e-mail [email protected]. Mai multe informaţii găsiţi pe Facebook – Salveaza Satul Bucovinean.


Intră acum și în grupul de