Polițiștii suceveni avertizează seniorii asupra înșelăciunilor păguboase: Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, probabil este o înșelăciune


Intră acum și în grupul de

Polițiștii din Suceava trag un semnal de alarmă privind înșelăciunile care vizează persoanele vârstnice, un grup vulnerabil din cauza izolării sociale și a lipsei de informare despre metodele infractorilor.

În ciuda campaniilor de prevenire, seniorii continuă să fie victime ale unor scheme frauduloase, atât moderne, cât și clasice.

În data de 12 aprilie 2025, un bărbat de 66 de ani din municipiul Suceava a reclamat că a fost înșelat cu 7.300 de euro. Acesta a fost atras de un anunț online despre achiziția de acțiuni la o companie energetică, fiind contactat ulterior de persoane care l-au convins să transfere suma în mai multe conturi, între 28 februarie și 10 aprilie. Ulterior, bărbatul și-a dat seama că a fost păcălit. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru înșelăciune.

În aceeași zi, o femeie de 75 de ani din satul Zaharești, comuna Stroiești, a fost înșelată cu circa 2.500 de lei. Trei indivizi necunoscuți i-au vândut presupuși 15 metri steri de lemn de foc, dar, după măsurători, s-a constatat că livraseră doar 8,08 metri steri. Femeia plătise 5.150 de lei pentru întreaga cantitate. Și în acest caz s-a întocmit un dosar penal pentru înșelăciune.

Polițiștii recomandă seniorilor să fie vigilenți la ofertele „chilipir”, să nu acceseze link-uri suspecte, să verifice legitimitatea promoțiilor și să nu divulge date personale sau bancare. „Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, probabil este o înșelăciune”, avertizează Poliția Județeană Suceava care menționează că pentru orice suspiciune de fraudă, cetățenii sunt rugați să contacteze poliția sau să apeleze 112.


Intră acum și în grupul de