Intră acum și în grupul de
Căminul nr. 2 al Colegiului Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc va fi reabilitat, a anunţat, vineri, primarul Gabriel Constantin Şerban, care a precizat că lucrările prevăd şi o nouă metodă de asigurare a încălzirii clădirii prin captarea energiei geotermale.
Primarul a declarat că vor fi remediate deficienţe ale clădirii Căminului nr. 2, cu o vechime mai mare de 30 de ani, urmând să fie schimbată tâmplăria ce va fi înlocuită cu sistem termopan, vor fi refăcute grupurile sanitare degradate, vor fi refăcute zugrăvelile, vor fi înlocuite jgheaburi şi burlanele, vor fi refăcute tencuielile exterioare afectate de igrasie şi fără izolaţie termică, vor mai fi reparate trotuarele exterioare şi balustrăzile balcoanelor.
El a subliniat că pentru încălzirea spaţiilor din căminul şi prepararea apei calde a fost prevăzută montarea unei pompe de căldură tip sol/apă şi realizarea unui sistem de captare a energiei geotermale.
Primarul a explicat că prin acest procedeu pompa de căldură preia energia geotermală prin intermediul agentului termic (soluţie de antigel la temperatura de -5/+25 0C) şi o transformă în agent termic (apă caldă la 50/400C) şi este automatizată 100% asigurând funcţionarea compresoarelor.
Energia geotermală necesară pompei de căldură va fi asigurată de 14 puţuri forate în spaţiul verde dintre cămin şi corpul B din incinta Colegiului Silvic, care vor avea o adâncime de 100 m şi un diametru de 120-150 mm.
„În fiecare puţ se va monta câte o sondă de retur din polietilenă care va fi racordată la două conducte tur/retur care vor fi la rândul lor racordate la un colector şi un distribuitor central de la care energia geotermală va fi transportată la pompa de căldură”, a spus primarul.
El a precizat că pentru menţinerea agentului termic la 50 de grade Celsius la vârfurile de consum s-a prevăzut montarea a trei rezistenţe electrice trifazate comandate de un termostat cu contacte.
Întrucât consumul de apă caldă menajeră nu este constant, fiind mai mare în orele de vârf, s-a prevăzut folosirea unui schimbător de căldură cu plăci care face posibilă şi acumularea căldurii în vasul de acumulare şi folosirea ei ulterioară, a mai spus Gabriel Constantin Şerban.
Întreaga lucrare va costa aproape un milion de lei, iar fondurile sunt asigurate de la Administraţia Fondului de Mediu, pentru 80 la sută din lucrare, reprezentând 763.250 lei, iar restul din contribuţie locală.
„Contractul de finanţare pentru această lucrare a fost semnat în 2011, iar după parcurgerea etapelor de licitaţie pentru execuţie, urmează să înceapă şi lucrările în perioada următoare. Este un important proiect, mai ales că implementăm o soluţie tehnică nouă care va determina o scădere semnificativă a costurilor cu asigurarea agentului termic pentru această clădire”, a declarat primarul.
Intră acum și în grupul de