Intră acum și în grupul de
Comunicat de presă
Ziua de 15 martie 1962 reprezintă momentul istoric al naşterii mişcării mondiale privind protecţia consumatorilor, moment care a luat naştere în Statele Unite, în timpul mandatului preşedintelui J.F. Kennedy.
Acesta s-a adresat Congresului american, susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor, şi anume: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege produse şi servicii.
Aceste drepturi, ulterior extinse şi adoptate, au servit drept model de referinţă la elaborarea legilor de protecţie a consumatorilor ce au apărut între anii ‘70-‘80 în S.U.A. şi în alte ţări din continentul american (Canada, Mexic), cât şi în Europa (Belgia, Franţa, Germania, Suedia).
În Europa, Comisia Comunităţii europene a adoptat în 1975 “Programul pentru o politică de protecţie şi informare a consumatorilor”, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat prin Rezoluţia nr.39/248 din 8 aprilie 1985 – „Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor”.
Potrivit acestui document „guvernele tuturor ţărilor trebuie să dezvolte, să întărească şi să menţină o politică puternică de protecţie a consumatorilor, ţinând cont de principiile directoare declarate”.
Începând cu anul 1983, în fiecare an, ziua de 15 martie marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Astfel, în întreaga lume, au loc manifestări care aduc în conştiinţa publică importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.
În România, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este marcată prin activităţi de informare a consumatorilor asupra drepturilor pe care aceştia le au, drepturi în concordanţă cu legislaţia naţională şi europeană. Mare parte din actele normative ale Consiliului European – Directivele – au fost transpuse în legislaţia română, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, iar Regulamentele U.E. se aplică în acest moment – cu prioritate – prin coroborare sau individual – cu legislaţia existentă.
Tendinţa oferirii unei protecţii a drepturilor consumatorilor este vizibilă în tot mai multe sfere de activitate, de la legislaţia financiar-bancară, la legislaţia bunurilor de folosinţă îndelungată, a legislaţiei specifice produselor alimentare şi nealimentare, a produselor cosmetice etc.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, organizează în fiecare an, întâlniri programate cu operatori economici – în vederea dezbaterilor pe tema legislaţiei protecţiei consumatorilor, a problemelor uzuale cu care se confruntă consumatorii, a modului în care le sunt soluţionate direct sau cu ajutorul C.J.P.C. Suceava aceste probleme.
În cadrul întâlnirilor programate, atât la Suceava, cât şi la Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung, Vatra-Dornei şi Gura Humorului, s-au dezbătut probleme concrete cu care se confruntă atât consumatorii, cât şi Asociaţiile pentru protecţia Consumatorilor, ca O.N.G. – uri, dar şi aspecte ale legislaţiei în domeniul distinct al protecţiei consumatorilor care să fie cât mai bine înţeleasă de o masă largă de consumatori.
Totodată, C.J.P.C. Suceava a marcat Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, prin continuarea colaborării – deja consacrată – cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, în vederea organizării fazei judeţene a concursului „Alege! Este dreptul tău”, ediţia a XI-a.
Concursul cu faza judeţeană va avea loc în data de 15 martie 2013, iar copiii care se vor evidenţia pe locurile fruntaşe vor fi premiaţi, ca în fiecare an, cu cadouri specifice.
Vasile Latiş, comisar-şef CJPC Suceava
Intră acum și în grupul de